FOTO: PKCG / - FOTO: PKCG
07/03/2024 u 14:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Značajan prostor za saradnju sa BiH u drvoprerađivačkoj industriji

Forum privrednika drvoprerađivačkog sektora Crne Gore i Bosne i Hercegovine održan je u Podgorici. Organizatori su bili Privredna komora Crne Gore i Vanskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine, uz podršku Evropske mreže preduzetništva.

Skup je bio prilika za utvrđivanje mogućnosti intenziviranja privredne saradnje dvije države, prezentaciju potencijala u sektoru drvoprerade i opremanja objekata, te bilateralne razgovore potencijalnih partnera na konkretnim poslovima.

Predsjednica Privredne komore Crne Gore  Nina Drakić istakla je da su međudržavni odnosi sa Bosnom i Hercegovinom veoma dobri, a da postoji značajan prostor za unapređenje ekonomskih, naročito u drvopreradi.

- Naša ekonomija zahtijeva dodatno privlačenje investicija i na tome posvećeno radimo. Bosna i Hercegovina je investirala u Crnu Goru 92 miliona eura, od čega 11 miliona u 2023, kada smo ostvarili i ukupnu trgovinsku razmjenu u iznosu 4,5 milijardi eura, što je rast od 5,9 odsto. Bosna i Hercegovina je drugi izvozni partner naše zemlje nakon Srbije. I pored navedenih pozitivnih pokazatelja, vidimo da postoji prostor za unapređenje saradnje, pa su zato važni tematski skupovi poput ovog koji vode uspostavljanju poslovnih kontakata - rekla je Drakić.

Istakla je da postoji prilika za saradnju i u IT sektoru, realizaciji infrastrukturnih projekata, energetici, poljoprivredi i turizmu pa je predstavila najznačajnije projekte koji bi mogli privući BH investitore ali i doprinijeti razmjeni znanja.

– Rekonstrukcija putnog pravca Podgorica-Sarajevo, preko Šćepan Polja značajno bi doprinijela razvoju privredne saradnje naše dvije zemlje – kazala je ona.

Zaključujući svoje obraćanje, predsjednica Drakić pozvala je BH privrednike da početkom aprila predstave svoju ponudu na predstojećem Sajmu namještaja u Budvi.

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine dr Vjekoslav Vuković  je u uvodnom obraćanju izrazio nadu da će poslovni forum u Podgorici, kao i bilateralni sastanci, rezultirati zaključivanjem konkretnih ugovora među učesnicima i uspostavljanjem novih modela saradnje, što će unaprijediti trgovinske i ekonomske odnose između dvije zemlje.

 – Ovakvi forumi su prilika da se privrednici direktno upoznaju, predstave i ugovore saradnju. Tržište Crne Gore pruža velike mogućnosti za BH proizvođače iz oblasti drvoprerađivačke industrije i opremanja objekata – kazao je on.

Vuković je istakao da će bilateralni sastanci omogućiti planiranje aktivnosti i uzajamnih posjeta, u cilju otvaranja tržišta Crne Gore i za druge robe iz Bosne i Hercegovine, te definisanje oblasti u kojima Crna Gora može biti konkurentna na tržištu BiH.

Nakon uvodnih obraćanja, uslijedile su prezentacije Gorana Popovića, sekretara Odbora šumarstva i drvoprerađivačke industrije u Privrednoj komori Crne Gore i LejlE Međedović, savjetnice za izvoz u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, koje su pružile  bolji uvid u stanje u drvoprerađivačkoj industriji ovih zemalja, njenim potencijalima i perspektivi.

Popović je ocijenio, predstavljajući drvoprerađivački sektor Crne Gore, da se saradnja sa privrednicima Bosne i Hercegovine može podići na viši nivo te da imamo tržište za to, naročito u hotelskoj industriji.

- Moramo se više usmjeriti ka finalnoj proizvodnji, usvajanju novih tehnologija i sertifikaciji šuma - ocijenio je Popović.

Međedović je istakla da je drvoprerađivački sektor jedan od vodećih izvoznih sektora i sa metaloprerađivačkim čini polovinu izvoza ove države.

- Drvoprerada je izrazito suficitaran sektor u BiH sa pokrivenošću uvoza izvozom od preko 300 odsto. Sektor namještaja BiH je pouzdan partner za opremanje objekata u Crnoj Gori, i naša međusobna razmjena u ovom sektoru se može unaprijediti i ostati izbalansirana, jer su naše drvoprerade komplementarne - rekla je Međedović.

Uslijedilo je predstavljanje kompanija iz BiH-učesnica foruma, a skup je okončan njihovim bilateralnim razgovorima sa crnogorskim, potencijalnim partnerima.

U radu skupa učestvovali su potpredsjednici Privredne komore Crne Gore, Pavle D. Radovanović i Dragan Kujović, direktor Sektora za međunarodnu saradnju PKCG, Željko Baltić, a moderirala je Jelena Adžić, samostalna savjetnica u tom sektoru.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 06:26