/ Са јучерашње сједнице одбора
05/05/2021 u 06:45 h
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Одбору за економију сагласни: Нова власт да се избори са шверцом

Што се тиче акциза за цигаре, овај буџет и многи претходни су оштећени за енормне суме новца због шверца цигара преко луке Бар и преко фабрике у Мојковцу, казао је Ђуровић

Одбор за економију предложио је Скупштини да не усвоји предлог завршног рачуна буџета за 2019. годину. Током расправе, члан скупштинског одбора Дејан Ђуровић (ДФ) казао је да нова власт мора да се избори са шверцом цигарета, који штети државном буџету за енормне суме новца.

– Што се тиче акциза за цигаре, овај буџет и многи претходни су оштећени за енормне суме новца због шверца цигара преко луке Бар и преко фабрике у Мојковцу. Ја мислим да ни ДРИ, без обзира на знање и квалитет, не може процијенити колико је то штете. Очекујем да се са тим послом заврши једном за свагда, да будемо избрисани са мапе шверцерских центара. Кад се то уведе у легалне токове, ни ове акцизе неће бити толике, као што је сада пракса. Имамо снимке на Јутјубу како се конвој из Бара, са цигаретама, кретао свако јутро и негдје нестајао кроз Црну Гору. Производња цигара у Мојковцу је јавна тајна и са тим се мора изборити нова власт – казао је Ђуровић.

Осим о акцизама на дуванске производе и шверцу тих акцизних роба јуче је расправљано и око државне помоћи.

Зденка Поповић (Демократе) истакла је да је из текуће резерве давана државна помоћ државним предузећима и то без мишљења Агенциjе за заштиту конкуренциjе (АЗК) и да то иде у прилог томе да је претходна власт "свашта радила". Она је поменула и дати аванс Монтенегроерлајнзу од 650.000 еура од Националне туристичке организације (НТО), што је такође учињено без мишљења АЗК. Рашко Коњевић (СДП) истакао је да jе он више година помињао као незаконите трансфере новца из НТО ка Монтенегроерлајнзу. Навео jе да се промиjенила власт а jош нема кривичних приjава због таквог понашања. Министар финансија Милојко Спајић казао је, са друге стране, да су кривичне пријаве посао тужилаштва и да се у његовом државном органу врше интерне истраге.

Одбор се јуче упознао и са налазима и препорукама Државне ревизорске институциjе (ДРИ), коjи проистичу из Извjештаjа о ревизиjи Предлога закона о завршном рачуну буџета Црне Горе за 2019. годину.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 12:55