Miloš Medenica / FOTO: SRĐAN BOLJEVIĆ
23/11/2023 u 09:40 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Advokat Jovanović: Razlozi za odbijanje jemstva Medenici suprotni odluci Ustavnog suda

U pitanju su razlozi za koje je Ustavni sud Crne Gore u svojoj odluci od 12.10.2023. godine utvrdio da nijesu relevantni za utvrđenje da uopšte i postoji opasnost od bjekstva, kazao je advokat

Advokat Stefan Jovanović, koji zastupa Miloša Medenicu, u izjavi za portal Dan kazao je da će izjaviti žalbu na odluku suda povodom odbijanja jemstva. 

- Dobio sam odluku o odbijanju jemstva. U suštini su to isti razlozi koje je sud do sada navodio kada je produžavao pritvor, a za koje je Ustavni sud rekao da ne mogu biti pravno relevantni - pojašnjava advokat Jovanović na pitanje portala Dan. 

On je podsjetio da  je rješenjem Višeg suda u Podgorici odbijen predlog za određivanje jemstva u iznosu od 788.800, 00 e uz primjenu jedne ili vipe alternativnih mjera. 

- Sa pomenutim rješenjem ću polemisati na zakonom propisan nalin, tačnije izjavljivanjem žalbe, pri čemu ukazujem da su razlozi kojima se rukovodio Viši sud u Podgorici, kada je odbio pomenuti predlog, zapravo isti oni razlozi koji su se do sada navodili kada je mom branjeniku pritvor produžavan. Dakle, u pitanju su razlozi za koje je Ustavni sud Crne Gore u svojoj odluci U- III- 838/23 od 12.10.2023. godine utvrdio da su isti ustavnopravno neprihvatljivi, odnosno da nijesu relevantni za utvrđenje da uopšte i postoji opasnost od bjekstva - naglašava advokat. 

Jovanović smatra da težina djela i zaprijećena kazna, te činjenica da je njegov branjenik određeno vrijeme bio na lijelenju, o lemu postoji medicinska dokumentacija, nakon čega se stavio na raspolaganje nadležnim organima, predstavljaju okolnosti u odnosu na koje se Ustavni sud već odredio.

Odbijeno jemstvo koje je ponuđeno za Miloša Medenicu

- Na način pto je utvrđena povreda Ustavom garantovanih prava mog branjenika, pri čemu je i od strane Ustavnog suda predočeno da redovni sudovi nijesu dali jasne i prijvatljive razloge da je pritvor i dalje jedina mjera koja se ime primijeniti u konkretnom slulaju, a sada kada je odbijen predlog za određivanje jemstva ne samo da nijesu dati neki novi razlozi, već su ponovljeni oni isti za koje je Ustavni sud utvrdio da su podobni jedino za kršenje Ustavom garantovanih prava - ističe advikat. 

Dodaje da što se tile razloga koji se odnosi na to da  je da je nadležno tužilaštvo pokrenulo finansijsku istragu u odnosu na imovinu Medenicu, ukazuje da su na ime jemstva ponuđenje nepokretnosti koje su u vlasništvu porodice vise decenija. 

- Tako kuća u Kolašinu je izgrađena prije više od  pet decenija, kuća u Podgorici prije četiri decenije, dok je stan u Podgorici stelen prije 24 godine, pa je samo ova okolnost dovoljna za nesporan zaključak da iste nijesu pribavljene izvršenjem krivičnih djela, pri čemu istilem da u odnosu na ove nepokretnosti nije predložena, a samim tim ni donijeta, bilo kakva privremena mjera - zaključuje advokat Stefan Jovanović.

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo je Specijalnom odjeljenju za suđenje za krivična djela organizovanog kriminala, korupcije, terorizma i ratnih zločina Višeg suda u Podgorici, predalo ranije optužnicu protiv okrivljenih Miloša i Vesne Medenice, Darka Lalovića, Vasilija Petrovića, Bojana i Marka Popovića, Milice Vlahović Milosavljević, Marka Vučinića, Milorada Medenice, Luke Bakoča, Petra Milutinovića, Ivane Kovačević, Radomira Raičevića, Marjana Bevenje, Steva Karanikića i Gorana Jovanovića i "Kopad Company" DOO Nikšić.

Ustavni sud prihvatio žalbu: Milošu Medenici povrijeđeno pravo na slobodu

Optužnica je podignuta za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, produženo krivično djelo krijumčarenje, produženo krivično djelo davanje mita, primanje mita, protivzakoniti uticaj i navođenje na protivzakoniti uticaj, zloupotreba službenog položaja, neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, omogućavanje uživanja opojnih droga, nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, teška tjelesna povreda i sprečavanje dokazivanja.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 22:54