Milivoje Katnić / foto: Lazar Ružić, Dan
19/08/2024 u 14:23 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Advokat Marković: Hrvatska ne vodi postupak protiv Katnića

Država Hrvatska protiv Milivoja Katnića ne vodi niti je ikada vodila bilo kakav postupak za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva ili za bilo koje drugo krivično djelo, kazao je branilac bivšeg glavnog specijalno tužioca, advokat Marjan Marković.

Ove navode iznio je komentarišući izjavu koju je juče u Skupštini dao potpredsjednik Vlade Aleksa Bečić.

- Kao branilac okrivljenog Milivoja Katnića u dosadašnjem toku krivičnog postupka nijesam davao izjave za javnost, niti sam javno komentarisao radnje i odluke tužilaštva i suda, smatrajući da kao advokat odbrane sa navodima tužilaštva i suda treba polemisati jedino u postupku pred tim organima, kazao je Marković.

Navodi da je ovoga puta primoran da reaguje na, kako je ocijenio, neistinitu izjavu  Bečića u kojoj je naveo da Republika Hrvatska „tereti"  njegovog branjenika za ratni zločin počinjen na teritoriji Hrvatske, "što bi trebalo da znači da se u Hrvatskoj protiv njega vodi odgovarajući krivični postupak".

- Činjenica da su nadležni organi Hrvatske postupili po zamolnici SDT Crne Gore i saslušali jednog svjedoka nikako ne znači, kako to pokušava prikazati potpredsjenik Vlade, da država Hrvatska protiv Milivoja Katnića vodi postupak zbog krivičnog djela ratni zločin, budući da je ta radnja preduzeta shodno Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima. Inače, prednje je potvrdio i saopštio Anto Nobilo advokat iz Zagreba u svom javnom nastupu pred crnogorskim medijima, a sve u svojstvu savjetnika odbrane okrivljenog Milivoja Katnića. Činjenica da država Hrvatska ne vodi bilo kakav postupak protiv Milivoja Katnića za navedeno krivično djelo, da je država Crna Gora takav postupak pokrenula nakon 32 godine od navodno počinjenog djela, te da je takvu izjavu dao potpredsjednik Vlade, i to na skupštinskom zasijedanju, ukazuje samo na jedno da se radi o klasičnom političkom procesu i političkom progonu Milivoja Katnića - zaključuje advokat Marković.

PES: Istraga protiv Katnića za ratne zločine u Cavtatu prekretnica u suočavanju s prošlošću

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 20:21