Nikola Martinović / FOTO: Srđan Boljević
10/05/2024 u 11:51 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Advokat Martinović o slučaju Milana Ljepoje: SDT pokušava da vodi postupak koji je u nadležnosti Srbije

Specijalno državno tužilaštvo vodi postupak povodm izvršenja krivičnog djela na štetu Milana Ljepoje, a koji je od ranije pokrenut od strane nadležnih organa Srbije. Na to je ukazao advokat Nikola Martinović na današnjem suđenju Radoju Zviceru i grupi.

Martinović je uakzao da u tim postupcima nije procesuiran Petar Lazović i da nema ni osnova sumnje protiv njega. On je naglasio da ukazuje da taj postupak već vode organi Srbije, jer je optužnicom SDT-a Crne Gore, kojom je obuhvaćeno 11 lica među kojima je i Lazović, obuhvaćen i događaj vezan za Milana Ljepoju.  

O tome je bilo riječi na ročištu povodom suđenja u postupku u kojem su pored Zvicera, Ljuba Milovića i Petra  Lazovića optuženi i Radoje Živković, Nikola Spasojević, Slobodan Kašćelan, Milan Vujotić, Duško Roganović, Radovan Mujović, Radovan Pantović i Nikša Perović.

(VIDEO) Sud prihvatio zahtjev: Saši Čađenoviću sudiće u odvojenom postupku

- Ja bih ukazao sudu na činjenicu za koju sam 7.5.2024. dostavio dokaze Specijalnom državnom tužilaštvu. Naime, u ovom predmetu, kao i u postupku koji SDT vodi, stavlja se na teret okrivljenima krivično djelo protiv života i tijela na štetu Milana Ljepoje, a u drugom na štetu Dedovića, Hodžića, Stamatovića i Kožara. O ovom događaju istragu su vodile u okviru međunarodne saradnje organi Srbije, Grčke, Španije, u koordinaciji sa Europolom i Eurodžastom. Kao rezultat istrage sprovedene u tom zajedničkom poduhvatu, u kojem Crna Gora nije učestvovala, nadležni organ Srbije donio je rešenje o pokretanju istrage koju sam dostavio SDT-u, a ono ga je moralo imati obzirom da ima saradnjus a Srbijom - naglasio je advokat Martinović.

Likvidacije škaljaraca - u akciji "Vertikala" uhapšeno 10 osoba: "Organizatori Zvicer, Šarić i Belivuk"

On dodaje da kao rezultat tog rada regionalnih organa, došlo se do podataka o, za sada, izvršenju krivičnog djela, među kojima se kao osumnjičeni ne nalazi Petar Lazović.

Portal Dan u cjelosti objavljuje pismo Petra Lazovića: Ovo obraćanje da ostane kao svjedočanstvo događaja koji se mogu desiti

- Dakle Lazoviću se ne stavlja na teret izvršenjen krivičnog djela na štetu Milana Ljepoje. Zbog te okolnosti nije obuhvaćen ni osnovnom ni proširenom istragom regionalnih organa. Očigledno je da SDT Crne Gore pokušava da vodi krivični postupak za koje je nadležno tužilaštvo Srbije. O mom podnesku do danas SDT nije odlučilo. Takođe, u postupku koji sam pomenuo nije preduzeo ni jednu novu radnju. To tvrdim jer sam na početku postupka uputio zahtjev da budem obavijepten o svakoj preduzetoj dokaznoj radnji -  naglasio je Martinović sudskom vijeću kojim predsjedava sudija Nada Rabrenović.

Da se Lazoviću ne stavlja na teret ni jedno krivično djelo koje je izvršeno na štetu Milana Ljepoje, potvrdio je u sudnici i specijalni državni tužilac.

-SDT vodi postupak protiv državljana Crne Gore. Među njima nije Petar Lazović -  navelo je tužilaštvo.

NAVODI ISTRAGE:

Podsjećamo, Petar Lazović osumnjičen je za pripadnost kriminalnoj organizaciji, zloupotrebu položaja, šverc droge i oružja. Optužnicom je obuhvaćeno više osob

Hapšenje je uslijedilo nakon medijskih objava da je EUROPOL upozorio nadležne organe na moguće kriminalne aktivnosti Lazovića.

Tada je objavljena i "SKY" komunikacija za koju se navodi da je u njoj sa kavčanima učestvovao Petar Lazović. Prema navodima SDT - a sumnja se da je on radio za pripadnike kavačkog klana. Lazović je pred tužiocem negirao te optužbe. Prema navodima optužnice, koju potpisuje specijalni tužilac Zoran Vučinić, ova kriminalna organizacija formirana je u drugoj polovini 2020. godine i pored Crne Gore djelovala je u Južnoj Americi, Africi, Evropi i Australiji.

Optuženi se terete za više teških krivičnih djela, kao što su teška ubistva, pokušaji ubistava, šverc droge, oružja i cigareta, kao i zloupotreba položaja.

Zvicer se tereti da je naredio ubistvo Milana Lepoje koji je učestvovao u organizaciji pokušaja njegove likvidacije u Kijevu. Tokom istrage navedeno je da je riječ o krivičnom predmetu koji je ponovo formiran u maju po materijalu EUROPOL-a i francuskih pravosudnih organa, a koji su bili dostavljeni u julu i decembru 2021.godine.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
20. maj 2024 16:34