Milo Božović / - FOTO: ŽELJKA BOJANIć
26/08/2024 u 09:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Advokati odbrane: Milo Božović nezakonito u pritvoru pod netačnim i proizvoljnim optužbama

Advokati odbrane Mila Božovića istakli su da se on na današnji dan nalazi u pritvoru nezakonito pod netačnim i proizvoljnim optužbama i interes javnosti je da zna i za drugu stranu medalje postupaka koji se vode protiv njega.

- A druga strana medalje izgleda ovako: Ne postoji način da se navodne predmetne komunikacije provjere kako u smislu same sadržine, tako u smislu ko je navodna osoba koja komunicira. Ovo iz razloga što nadležni pravosudni organi koji postupaju u ovim predmetima ne posjeduju „meta“ podatke sa sky ecc platforme. Neka nas demantuju ako ih posjeduju. Ovo dalje znači da sa sadržinom materijala može da manipuliše bilo ko a da se nikada ne utvrdi da je uopšte manipulisano, ko je i na koji način manipulisao. Koliko se ozbiljno postupa sa materijalom od tako velikog značaja za borbu protiv kriminala najbolje govori činjenica da je isti dostupan na dnevnom nivou u medijima u Crnoj Gori jednako kao i sportska rubrika. A zašto je to tako? Pa upravo zato što nedostaje dokaza u odnosu na Mila Božovića pa se pritiskom kroz  medije to pokušava nadomjestiti- navode advokati Bojana Franović Kovačević i Danilo Mićović.

Kako ističu, pravo javnosti jeste da zna i podržavaju u punom smislu istraživačko novinarstvo, pa i pozivaju sve nezavisne novinare istraživače da istraže kako je nezakonito dodat pritvorski osnov Milu Božoviću kako bi se obezbijedilo da isti ne izađe iz pritvora u dogledno vrijeme.

(VIDEO) Ponovo odložena kontrola optužnice protiv Božovića i grupe, naredno ročište u oktobru

- A da istovremeno taj pritvorski osnov nije postojao u slučaju Vesne Medenice, Blaža Jovanića, Dejana Kneževića, Slavka Stojanovića i drugih. Da budemo potpuno jasni, u naprijed navedenim slučajevima nisu ni trebali da stoje ti pritvorski osnovi, jednako kao što isti ne stoji ni u slučaju Mila Božovića. Dalje ih pozivamo da istraže kako su se antidatirala rješenja o produženju pritvora u Višem sudu u Podgorici i kako je to pokrivao Apelacioni sud Crne Gore za vrijeme prethodnih predsjednika. Takođe ih pozivamo da istraže zašto se o žalbama na rješenja o produženju pritvora odlučuje nakon što se donesu po čak dva nova rješenja, pa izjavljena žalba postaje bespredmetna. I da se vratimo na početak ovog reagovanja, u konačnom ih pozivamo da istraže kome na ovakav, nezakonit i proizvoljan način treba Milo Božović u pritvoru? - navode advokati odbrane.

Ono što treba da zabrine crnogorsku javnost, kako navode, nisu senzacionalistički naslovi iz medija o pojedinim politički interesantnim subjektima, već činjenica da pravosudni sistem u Crnoj Gori, i pored velikog truda pojedinih i rijetkih kvalitetnih kako sudija tako i tužilaca, trenutno ne funkcioniše, pa se njime može poslužiti ko poželi na način na koji poželi. 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 13:33