/ - FOTO: ADVOKATSKA KOMORA - SKRINšOT
02/02/2024 u 16:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Advokatska komora: Nedopustivo da nas Milović targetira, i sam ministar pravde je advokat na mirovanju

Dodaju da je ministar pravde u Vladi Crne Gore, Andrej Milović iznio niz optužbi i uvreda na račun advokata, a koje se prvenstven odnose na odlaganje ročišta, služeći se apsolutno neprihvatljivom retorikom

Advokatska komora Crne Gore uputila je reagovanje povodom izjave ministra pravde Andreja Milovića pred Ustavnim odborom Skupštine Crne Gore.

- Izražavamo duboku zabrinuto što smo prinuđeni da reagujemo zbog nedoličnih, pauśalnih i proizvoljnih stavova iznijetih od strane ministra pravde, gospodina Andreja Milovića, pred Ustavnim odborom Skupśtine Crne Gore, a koji se odnose na advokate - navode ur eagovanju.

Dodaju da je ministar pravde u Vladi Crne Gore,  Andrej Milović  iznio niz optužbi i uvreda na račun advokata, a koje se prvenstven  odnose na odlaganje ročišta, služeći se apsolutno neprihvatljivom retorikom.

- Napomenuli bismo da Advokatsku komoru Crne Gore čini 1015 registrovanih i radno aktivnih advokata, pa je kontekst dovođenja advokata u vezu sa retorikom gospodina ministra, a posebno u dijelu navodnih zloupotreba, koje se odnose na odlaganje ročišta, u cjelosti neosnovano. U tom smislu, navodi ministra da dostavljanje, oćigledno po njegovom mišljenju falsi fikovane medicinske dokumentacije, navodna zloupotreba dostavnih službi prilikom prijema pismena itd., navodno imaju za cilj opstrukciju procesa u smislu odugovlačenja istog, a sve radi isteka roka od tri godine, predviđenog ćl. 179 ZKP-a, nemaju utemeljenja u realnom životu, niti se isti mogu dovesti u vezu sa procesnim dešavanjima u postupcima pred nadležnim sudovima, koji posjeduju sve procesne mehanizme da sankcionišu sve event alne zloupotrebe svih učesnika u postupku, uključu jući i advokate - naglašavaju iz Advokatske komore.

Ističu da skreću pažnju i na činjenicu da je i sam ministar pravde advokat na mirovanju, a time i član Advokatske komore Crne Gore-

- Pa se postavlja pitanje da li se insinuacije koje je iznio na račun kolega advokata odnose i na njega samog. Ono što izaziva posebnu zabrinutost je targetiranje određenog broja advokata, kojima je stavljen epitet "advokati mafije", što je nedopustivo i ne priliči nosiocu tako visoke i odgovorne funkcije, a posebno ne prema kolegama, kojima je Ministartsvo pravde krovno ministarstvo u Vladi Crne Gore. Ne ulazeći u razloge ovakve retorike, od ministra očekujemo odgovorno i profesionalno ponašanje, kao i od svih drugih javnih zvaničnika, kako bi se očuvao integritet institucija i nadamo se da će predmetno izlaganje naići na adekvatnu reakciju nadležnih institucija sistem a Države Crne Gore, a naravno sve u skladu sa zakonom. Mišljenja smo da ukoliko bi se nastavila ovakva retorika, isto bi se odrazilo na pitanje integriteta najprije samog Ministarstva pravde, a onda Vlade Crne Gore, kao i svih ostalih nadležnih tijela, a što bi bacilo sjenku na njihov kredibilitet, jer nepobitno građani Crne Gore imaju pravo na transparentnost i postovanje etičkih standarda od svojih predstavnika koje su izabrali da budu nosioci javnih fu nkcija, pa u tom smislu očekujemo reakciju, kako bi se održalo po renje u institucije i izbjegle slične incidentne situacije u budućnosti - zaključuju it Advokatske komore.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. jul 2024 20:55