Данило Стојановић / Дан
04/06/2022 u 12:04 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Апелациони суд уважио жалбу одбране: Суд поново одлучује о изручењу Стојановића

Стојановић је иначе бивши начелник Службе за криминалистичко-обавjештаjне послове Србије, а ухапшен је 18. априла у Беранама, након што се приликом царинске контроле на граничном прелазу дао у бјекство, због сумње да jе члан наводне Шарићеве организоване криминалне групе

Почетком наредне седмице бјелопољски Виши суд опет ће одлучивати о екстрадицији и упућивању за Београд Данила Стојановића (44), који је ухапшен у Беранама 18. априла по потјерници Србије због сумње да је члан организоване криминалне групе Дарка Шарића, потврђено је за "Дан" из тог суда.

Њему је недавно продужен екстрадициони притвор, који му је првобитно био одређен на 40 дана, а тренутно се налази у једној од ћелија бјелопољског затвора.

Ову информацију је за "Дан" потврдио и Стојановићев адвокат Драго Конатар.

– По доношењу рјешења о екстрадицији, уложио сам жалбу, коју је разматрао Апелациони суд Црне Горе. Жалба је усвојена и враћена је Вишем бјелопољском суду на поновно одлучивање. Они је још увијек нијесу разматрали и донијели нову одлуку, иако су прије тога донијели рјешење да му се притвор продужи – казао је Конатар.

Стојановић је иначе бивши начелник Службе за криминалистичко-обавjештаjне послове Србије, а ухапшен је 18. априла у Беранама, након што се приликом царинске контроле на граничном прелазу дао у бјекство због сумње да jе члан наводне Шарићеве организоване криминалне групе. Министарство правде Републике Србије тражило је у законском року изручење Стојановића, који је одраније познат по насилничком понашању. Наш лист је раније објавио незваничну, али поуздану информацију да осумњичени Стоjановић има двојно држављанство Црне Горе и Републике Србиjе, што jе он и потврдио приликом саслушања код судиjе за истрагу Вишег суда у Биjелом Пољу.

image

Дарко Шарић

Krik

Знао кад ће ухапсити Шарића, па кренуо за Црну Гору?

Према незваничним информацијама, Стојановић има блиске родбинске везе са лицима која се у Црној Гори налазе на високим политичким и безбједносним позицијама. Док jе у Београду, испред велелепне Шарићеве виле у Улици Баjе Пивљанина, траjала незапамћена акциjа полициjе, полицаjац Стоjановић jе, по свему судећи, био на путу за Црну Гору. Засад је непознато како jе Стоjановић могао да зна да ће услиједити хапшење у оквиру акциjе коjом руководе и међународне полицијске службе.

Црногорска полициjа је приликом хапшења Стојановића саопштила да у тренутку када jе ушао у Црну Гору за њим ниjе била расписана међународна потјерница.

Стоjановић се сумњичи да jе члан криминалне организациjе коjу jе оформио Дарко Шарић и био на њеном челу од почетка 2020. до априла 2022. године, а коjа jе вршила наjтежа кривична дјела. Између осталог, осумњиченима се ставља на терет да су шверцовали наркотике, али и да су организовали убиство Милана Миловца Цигле у Еквадору, иначе Шарићевог сарадника коjи jе био виђен за његовог наследника.

Наредбом за спровођење истраге Тужилаштва за организовани криминал Републике Србије обухваћени су и Бојан М. Станојковић из Подгорице, Данило С. Одовић из Пљеваља, обојица настањени у Београду, Никола Б. Спасојевић за којег се не наводи мјесто рођења осим да је црногорски држављанин, и Душко Р. Мирковић из Бијелог Поља, такође настањен у Београду. Осим ових црногорских држављана, наредбом су обухваћени и Београђани Дејан Лазаревић, Милутин Радовановић, Стефан Андрејић, Марко Вукић и Урош Радовановић, као и Александар Бошковић из Ваљева, настањен у Београду.

Осумњичени се терете да су извршили кривична дјела удруживање ради вршења кривичних дјела, тешко убиство, неовлашћена производња и стављање у промет опоjних дрога, недозвољена производња, држање, ношење и промет оружjа и експлозивних материjа, изазивање опште опасности и злоупотреба службеног положаjа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 10:35