/ - ARKO MILJKOVIĆ I VELJKO BELIVUK FOTO: TUŽILAŠTRVO SRBIJE
28/06/2024 u 18:20 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Belivuk o "SKY" optužnici: Crna Gora ne poštuje Evropski sud, Spajić tvrdi da idete u EU

Veljko Belivuk, navodni saradnik "kavačkog" klana, kazao je da Crna Gora ne poštuje Evropski sud pravde kada je u pitanju nevalidnost "SKY"-a i dodao da premijer Milojko Spajić izjavljuje da naša zemlja ide ka EU.

Belivuk je to izjavio putem uključenja uživo, video-linka, pred podgoričkim Višim sudom u postupku gdje je jedan od optuženih povodom kontrole optužnice za ubistvo Damira Hodžića i Adisa Spahića.

Na taj način danas su se povodm navedenog sudskog predmeta izjasnili i Marko Miljković i Nebojša Janković.

Optuženi Miljković je naveo da tužilaštvo Srbije navodi da su se ova ubistva dogodila tamo, a tužilaštvo Crne Gore da su se dogodila ovdje i upitao kome da se vjeruje.

I on i Belivuk su osporili optužbe koje se odnose na Nena Kaluđerovića, izričito demantujuću SDT i tvrdeći da im on ništa nije pomagao i da ih nije savjetovao povdom izvršena krivičnih djela, kao i tvrdeći da nema djela i da nema ničega što je u optužnici navedeno.

Specijali državni tužilac Zoran Vučinić naveo je da je SDT prikupilo dovoljno dokaza za potvrđivanje ove optužnice i dodao da je i "SKY" na zakonit način pribavljen.

Svi optuženi su negirali navode optužnice i naveli da sus aglasni sa advokatima koji su osporili "SKY" optužnicu.

Advokat Vuksanović Višem sudu povodom "SKY": Vi ste taoci nekritičkog ponašanja prema SDT-u

​"OPTUŽNICA JE ZA RUBRIKU VJEROVALI ILI NE":

- Očekivao sam mnogo pametnije stvari da ću čuti od tužioca danas. Slažem se sa advokatima da će šta god da kažemo optužnica biti potvrđena. Mi imamo više postupaka nego vi dolje svi zajedno. Ova optužnica nema dovoljno dokaza. Što se tiče Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore, optužnica je za rubriku "vjerovali ili ne" - kazao je na početku obraćanja Belivuk.

PODGORIČKI VIŠI SUD-Belivuk: Oduševljen sam optužnicom; Miljković: Tvrdim da je Mile živ; Kašćelan: Živio Belivuk

On je povodom toga što se SDT CG poziva na Institutu Međunarodne pravne pomoći i francuski sud, povdom opravdavanja validnosti "SKY" kao dokaza, upitao da li tužilac zastupa Ustav i Zakon Crne Gore ili Francuske.

- Ja ne znam gdje je tužilac polagao zakletvu i da li je Francuz, pa misli da je u Parizu a ne u Podgorici -  kazao je između ostalog Belivuk u obraćanju sudskom vijeću kojim je predsjedavao sudija Boris Savić.

"SLEĆETE U EU, ZAŠTO ONDA NE POŠTUJETE NJIHOV SUD":

On se povdom nedavne odluke Evropskog suda pravde, u kojoj se navode uslovi koji treba da se ispune u jednoj državi da bi "SKY" bio dokaz, osvrnuo na nedavne izjave premijera Crne Gore Milojka Spajića i političkih funkcionera povdom dobijanja IBAR-a i puta ka EU.

Evropski sud pravde odbacio "nezakonit SKY": Mora da se poštuje domaći zakon i obavijesti nadležna država

- Spajić je rekao da Crna Gora ide nezaustavljivo ka EU. Jedan zvaničnik je rekao da "Crna Gora sleće u EU". S obzirom da slećete u EU, zašto onda ne poštujete njihov sud -  upitao je optuženi Belivuk.

Belivuk je, između ostalog, naveo i da u optužnici vidi da se "izvjesnom Nenu Kaluđeroviću stavlja na teret da je savjetovao kako da se neko zapali gumama".

- Zakon fizike ne dozvoljava da se nešto zapali, nestane, a  onda da se zakopa, kako to stoji u optužnici -  naglasio je Belivuk osporavajući navode optužnice da je navodno žrtva zapaljena i zakopana.

Belivuk je dodao da je SDT navodilo da on lično lišava života Hodžića, a da onda u optužbama "vidi da je on ništa, običan držač".

- A svi mi ćemo do kraja postupka biti ništa -  dodao je Belivuk osporavajući navode optužnice.

"HODŽIĆ IMAO ZABRANU ULASKA, SDT NEMA POJMA GDJE SMO MI BILI":

Belivuk se osvrnuo i na navode SDT-a da su on, Miljković i Janković ilegalno ušli u Crnu Goru i dodao da "tužilaštvo pojma nema gdje su bili".

 - SDT navodi da je Hodžić Damir imao zabranu ulaska u Crnu Goru zbog nekog postupka. A kako je onda ubijen tu? Da li postoji zvanična potvrda da je u predmetnom vremenu bio tu -  naglasio je Belivuk navodeći, prema njegovom stavu, nelogičnosti u optužnici.

On se osvrnuo i na nalaz vještaka medicinske struke Nemanje Radovića, osporavajući to što je na osnovu fotografije vještačio da li je neko mrtav ili živ.

- Ja onda imam strah da će glumci iz Holivuda, kroz neko vrijeme, biti "ubijeni" u Crnoj Gori -  kazao je Belivuk osporavajući nalaz vještaka, tvrdeći da nema ni obdukcionog, ni dnk nalaza, ni  žrtava i da nema ni tijela.

Naglasio je da SDT CG nema ni jedan dokaz da je Radoje Zvicer organizovao i formirao ovu navodnu kriminalnu grupu.

"HODŽIĆ JE NEGDJE ŽIV I ZDRAV":

Optuženi Marko Miljković je kazao da je saglasan sa svime što je rekao Belivuk i advokati iz redova odbrane.

- Vi tu hapsite ljude koji su nas navodno prevezli u Crnu Goru. A vidite, SDT nije našlo ko je Hodžića doveo, neće ni naći -  dodao je Miljković nadovezujući se na konstataciju Belivuka o navodima da je i Hodžić imao zabranu ualska,  za kojeg SDT tvrdid a je lišen života na teritoriji Crne Gore.

Miljković je u obraćanju sudiji Borisu Saviću i svim prisutnima u sudnici dodao: "Hodžić je negdje živ i zdrav, i smije se i vama i nama".

I MILJKOVIĆ OSPORAVA OPTUŽBE KOJIMA SDT TERETI KALUĐEROVIĆA:

- Što se tiče optužbe da je izvjesni Neno Kaluđerović savjetovao kako da se neko pali gumama, ja i Belivuk se teretimo da smo mi nekog zapalili 2019. godine. Pa da je i tako, što će mi Klauđerović za to, ako ja za to znam od 2019. godine -  istakao je Miljković osporavajući optužbe koje se odnose na Nena Kaluđerovića.

On se osvrnuo i na navode SDT-a vezano za Mila Radulovića zvanog Kapetan. 

-  SDT tvrdi da smo oteli Kapetana i iznuđivali informacije o njegovoj kriminalnoj organizaciji. Ja ni ne zanm da je on imao kriminalnu organizaciju -  dodao je Miljković.

NAVODI ISTRAGE:

Prema ranijim informacijama iz istrage, odmah nakon nestanka Hodzića i njegovog zeta Adisa Spahića, njihove porodice i prijatelji krenuli su u potragu za dvojicom Barana, a snimci sa nadzornih kamera odveli su ih do Spuža, gdje im se gubi svaki trag.

Hodzić, koji je navodno bio blizak "škaljarskom klanu", i njegov zet Adis Spahić, koji nije imao kriminalni dosije, nestali su 14. oktobra 2020. godine.

Prema ranijim navodima istrage, navodno su renoviranjem kuće osumnjičeni pokušali da sakriju tragove počinjenih ubistava, čije su žrtve prema navodima Specijalnog državnog tužilaštva Hodžić i Spahić.

Detalji optužnice: Kavčani za posmrtne djelove svojih žrtava koristili i rupu za septičku jamu

U ovom predmetu je  podignuta optužnica koja obuhvata: Radoja Zvicera, Milana Vujotića, Radoja Živkovića, Dragana Kneževića, Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Ratka Živkovića, Nebojše Jankovića, Stevana Kraljevića, Slobodana Kašćelana, Nenada Kaluđerovića, Darka Prelevića, Davora Perovića, Blagoja Gašića, Dejana Gašića, Nikše Perovića, Miloša Radonjića, Vladimira Vučkovića, Petra Đurovića, Rada Garovića, Mersudina Čolakovića, Marka Kilibarde, Aleksandra Paunovića, Nikole Spasojevića, Radovana Mujovića, Milana Kneževića, Aleksandra Dragićevića, Zorana Kažića, Aleksandara Ljumovića, Borka Bešovića i Bojana Bešovića.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
28. jun 2024 21:11