BOJAN BOŽOVIĆ / FOTO. SRĐA BOLJEVIĆ
17/08/2024 u 15:27 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Božović: Isključićemo sve nedostojne sudije i tužioce

Proces vetinga i stvaranje uslova za njegovo sprovođenje kako ne bi došlo do kolapsa u pravosuđu biće u fokusu rada Ministarstva pravde u narednom periodu.

Kako je za "Dan" kazao nedavno izabrani ministar pravde Bojan Božović, već prave određenu mapu puta koja će rezultirati jasnim i mjerljivim koracima i rezultatima.

– Postavljanje pravnog osnova za adekvatnu provjeru imovinskog stanja i stilova života predstavnika svih grana vlasti, kao i sami veting sudija i državnih tužilaca, svakako će biti jedna od bitnih stavki tokom trajanja mandata sadašnjeg rukovodstva Ministarstva pravde. Činjenica je da već postoje određene analize i iskustva po pitanju modela kako bi trebalo da se sprovede veting i u Crnoj Gori (npr. veting u Moldaviji). Najkvalitetniji i najadekvatniji mehanizam svakako će biti jedna od tema razmatranja. Svi koraci biće preduzeti u saradnji sa Evropskom komisijom i međunarodnim ekspertima, naravno i uz učešće svih relevantnih institucija i nevladinih organizacija u Crnoj Gori. Mi ćemo na taj način, vjerovatno, za duži vremenski period kreirati jasnu sliku o stanju u pravosuđu, ali istovremeno i isključiti sve one koji nijesu dostojni da rade u sudovima i državnom tužilaštvu. Isto tako, nadamo se da bismo kroz taj model, koji bi se odnosio na pravosuđe, dobili jasnu skicu daljih aktivnosti i za druge organe unutar sistema Crne Gore (policija, inspekcije..) – rekao je Božović za "Dan".

On je istakao da nema vremena za gubljenje, ali da se, uprkos tome, mora voditi računa o svakom koraku kako se ne bi ugrozilo funkcionisanje pravosudnog sistema.

Jaki razlozi za uvođenje vetinga

Iz NVO MANS su u aprilu ove godine pitali tadašnjeg ministra pravde Andreja Milovića i potpredsjednika Vlade Moma Koprivicu da li, nakon hapšenja bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i nekadašnjeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića ima dovoljno razloga za veting u pravosuđu.

– Imamo li sada dovoljno razloga za veting? Za saradnju sa organizovanim kriminalom optuženi su bivši GST, bivša predsjednica Vrhovnog suda, dva bivša direktora policije i dva pomoćnika direktora, od kojih je jedan bio i visoki funkcioner ANB-a – pitali su iz MANS-a.

– Prilikom sprovođenja vetinga i te kako ćemo voditi računa o tome da sudovi nesmetano rade, te da ni na koji način ne bude ugroženo pravo na pravično suđenje građana kroz pristup sudu. Činjenica je da ne smijemo više gubiti ni dan. Potrebni su konkretni pomaci i rezultati. O planu aktivnosti po ovom pitanju već pravimo određenu mapu puta koja će rezultirati jasnim i mjerljivim koracima, ali i rezultatima – poručio je ministar pravde.

Nakon demokratskih promjena u avgustu 2020. godine, došlo je do hapšenja više nosilaca sudskih i tužilačkih funkcija. Za to vrijeme mijenjali su se i ministri pravde, tako da je Božović četvrti na toj funkciji u tom periodu.

Veting je proces koji podrazumijeva provjeru imovine sudija i tužilaca i članova njihovih porodica, njihovu eventualnu povezanost s kriminalom i procjenu njihovih profesionalnih kvalifikacija.

Božović sa Meken: Crna Gora ima podršku Velike Britanije

Procesom vetinga s pozicije ministra pravde najintenzivnije se bavio Marko Kovač. Po njegovom nalogu, 2022. godine formiran je Radni tim za izradu Analize stvaranja uslova za uvođenje procesa vetinga u pravosuđu. Kovač je na sjednici Vlade u oktobru prošle godine predstavio analizu, pojasnivši da će se proces vetinga sprovoditi kroz tri faze i podrazumijevaće komisiju od devet članova – šest eksperata iz Crne Gore i tri iz inostranstva.

– U pitanju je detaljna i obimna analiza za sprovođenje vetinga, u kojoj je dat komparativni pregled procesa vetinga koji su sprovođeni ili se i danas sprovode u određenim zemljama, gdje je data određena praksa Evropskog suda za ljudska prava u ovom procesu, predložene preporuke i predlozi na koji način treba sprovesti proces vetinga u Crnoj Gori – kazao je tada Kovač.

Njega je na funkciji ministra pravde ubrzo naslijedio Andrej Milović, koji je prve dane mandata posvetio ukidanju odluka koje je donio njegov prethodnik, tako da nije poznata dalja sudbina analize stvaranja uslova za uvođenje vetinga u pravosuđu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 21:44