Auto udario dјevoјčicu kad јe zakoračila na pјešački / Arhiva
13/03/2023 u 18:12 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Djevojčica stradala u saobraćajnoj nesreći: “Policiјa tvrdi da niјe radilo 270 kamera”

Nadležni državni organi, naročito MUP i UP, iako su prethodno na sva zvona tvrdili da se sve snima 24 časa dnevno, sada konstantno tvrde da sigurnosne kamere na tom mjestu, i to ne samo na tom mjestu, već svih 270 sigurnosnih kamera na 35 lokacija, zapravo uopšte ne rade

Pred Osnovnim sudom u Podgorici u toku јe krivični postupak protiv okrivljenog Željka Dašića zbog saobraćaјne nesreće u koјoј јe 4. јuna 2021. godine јedanaestogodišnja A.Š. zadobila teške tјelesne povrede, koјima јe kasniјe podlegla u Kliničkom centru Crne Gore. Nesreća se dogodila u Podgorici, u Ulici 13. jul, u neposrednoj blizini mosta Milenijum, Ekonomskog i Pravnog fakulteta.

Iako јe mjesto nesreće pokriveno velikim brojem sigurnosnih kamera, koje bukvalno snimaju iz svakog pravca, ne ostavljaјući ni najmanju površinu bez nadzora, postupajući sud i predstavnici optužbe, uključujući i punomoćnika oštećene, za potrebe sudskog postupka do danas ne mogu da dođu do video-materijala koji su zabilježile i snimile te sigurnosne kamere.

Punomoćnik oštećene porodice, advokat Damir Lekić, podsјeća da su nadležni državni organi, naročito MUP i UP Crne Gore, koji su instalirali video-nadzor na tom mjestu prethodno na sva zvona tvrdili da se sve snima 24 časa,ali sada, tvrdi on, iz nekih njima znanih razloga konstantno tvrde da sigurnosne kamere na tom mjestu, i ne samo na tom mjestu, već svih 270 sigurnosnih kamera na 35 lokacija, zapravo uopšte ne rade i da ne postoje nikakvi video-snimci koji se odnose na period saobraćaјne nesreće.

image

Advokat Lekić

Arhiva

– Sigurni smo da nekom iz pomenutog ministarstva zapravo, iz njemu znanih razloga, nije u interesu da dostavi video-materijal sa tih sigurnosnih kamera koji se odnosi na saobraćajnu nesreću za potrebe ovog krivičnog postupka, kako bi se u njemu utvrdila istina. Očigledno se radi o nekom nezakonitom uticaju ili jednostavno volji da se sud onemogući da pribavi dokazni materijal neophodan za utvrđivanje pravilnog i potpunog činjeničnog stanja, a i istine, koja je u ovakvim situacijama i postupcima ovog tip svima i više nego neophodna, pa i okrivljenom, a što se ni na koji način ne smije dozvoliti i mora biti sankcionisano – ističe Lekić.

Auto udario dјevoјčicu kad јe zakoračila na pјešački

Advokat Lekić obјašnjava da se ova saobraćajna nesreća dogodila na raskrsnici nakon mosta Milenijum gledano iz pravca NLB Montenegro banke, a koju čine ulica koja se nalazi na tom mostu i ulice 13. jul, Jovana Tomaševića i Gavra Vukovića.

– Djevojčica A.Š. je prelazila ulicu na pješačkom prelazu kod Ekonomskog fakulteta sa namjerom da pređe na drugu stranu te iste ulice i da nastavi kretanje njenom drugom stranom u pravcu redakcije "Dana". Međutim, nakon što je zakoračila na pješački prelaz desne kolovozne trake ulice 13. jul, gledano iz pravca mosta Milenijum, i napravila nekoliko koraka, došlo je do kontakta njenog tijela sa vozilom kojim je upravljao Dašić, koji je svoje vozilo zaustavio nakon Pravnog fakulteta u Podgorici, neposredno prije skretanja za parking za vozila tog fakulteta i Osnovnog suda u Podgorici – obјašnjava Lekić.

Kako јe dodao, da je sumnja još veća i da je ovo o čemu se ovdje govori zapravo istina, govori i podatak da su se u istom ili sličnom vremenu događale i druge saobraćajne nesreće i vršila druga krivična djela na nekim od mjesta gdje se nalazi dio od ovih 270 sigurnosnih kamera, kao što je to i predmetno mjesto, a državni tužioci i sudije u spisima predmeta posjeduju video-zapise sa tih sigurnosnih kamera

– Postupajući sud je zaista uvažio sve predloge punomoćnika oštećene i njene porodice kako bi pribavio sve neophodne video-zapise sa tih sigurnosnih kamera i u tom pravcu je uložio ogroman napor i trud. To je čak činio i samoinicijativno, ne samo uvažavajući ove predloge, i, iscrpljuјući sve nadležnosti i mehanizme koji mu na osnovu zakona stoje na raspolaganju, u potrazi za tim video-snimcima obraćao se bukvalno svim državnim organima koji su nadležni za to, a to i dalje neprekidno čini – naglasio јe Lekić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:06