/ - SRDJAN BOLJEVIC
21/03/2024 u 17:36 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Do Kvon saslušan u ODT zbog prijetnji koje su mu stigle

U Osnovnom državnom tužilaštvu Podgorica saslušan je južnokorejski državljanina Do Kvon povodom prijetnji koje su mu stigle pismom.

To je za portal Dan potvrdio rukovodilac te ustanaove i državni tužilac Duško Milanović.

Ranije danas, Vrhovno državno tužilaštvo (VDT) saopštilo je da je podiglo pred Vrhovnim sudom zahtjev za zaštitu zakonitosti povodom odluke o dozvoljavanju izručenja državljanina Južne Koreje, Kvon Do Hejonga, po molbi te zemlje, a odbijanja izručenje po zamolnici Sjedinjenih Američkih Država.

VDT podiglo zahtjev za zaštitu zakonitosti u slučaju Do Kvona: Traže da se preinači odluka Apelacionog suda

Podsjećamo, Apelacioni sud Crne Gore je nakon sjednice vijeća odbio žalbu branilaca okrivljenog Do Kovna i potvrdio rješenje Višeg suda u Podgorici od 06.03.2024.godine.

Potvrđeno rješenje Višeg suda o izručenju Do Kvona Južnoj Koreji

Podsječamo, odlukom Višeg suda Podgorica Crna Gora Kralj "kripto valuta" Do Kvon, izručuje Sjedinjeni Američkim Državama (SAD).

Ranijim rješenjima Viši sud je utvrđeno da su ispunjeni uslovi za ekstradiciju Do Kvona i ostavljao ministru pravde Andreju Miloviću da odluči kojoj od država molilja će dati prednost.

Zatim je  Apelacioni sud  ukazao da ministar pravde odlučuje samo u redovnim postupcima ekstradicije, a da je osumnjičeni Do Kvon pristao da bude izručen, u skraćenom postupku, državama koje su tražile njegovu ekstradiciju.

Podsjećamo, Do Kvon i njegov poslovni partner Čang Jun su uhapšeni 23. marta prošle godine na podgoričkom aerodromu kada su sa lažnim pasošima pokušali da otputuju privatnim letom za Dubai.

Zbog falsifikovanja pasoša u Crnoj Gori osuđeni su na po četiri mjeseca zatvora. Oni su u pritvoru gotovo osam mjeseci.

Prema saopštenju Višeg suda, Do Kvona Južna Koreja potražuje zbog krivičnog djela prevarnog nepoštenog trgovanja, prevaru i kršenje javne ponude.

Sjedinjene Države, odnosno Okružni sud Južnog okruga Njujorka tereti Do Kvona za više krivičnih djela uključujući zavjeru radi prevare u vezi sa kupovinom i prodajom hartija od vrijednosti, elektronsku prevaru, te manipulaciju cijenama hartija od vrijednosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:29