Привођење Хасанаја / Дан
14/05/2022 u 08:29 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Држављанин Албаније Луан Хасанај пред судом због пријетње да ће елиминисати судије

Судски тумач за албански језик превео је, између осталог, и ријечи оптуженог: Ја нијесам оптужен, него сте то ви, и осуђени сте на смрт

Основни суд у Подгорици потврдио је оптужни предлог против држављанина Албаније Луана Хасанаја, који се терети да је током суђења у Вишем суду у Подгорици, гдје му се суди за убиство полицајца Милутина Лековића, пријетио члановима судског вијећа и поступајућем тужиоцу. То је за "Дан" потврђено из подгоричког Основног суда. Наредни претрес заказан је за уторак. Како је раније саопштено из тужилаштва, Хасанају се ставља на терет да је починио кривично дјело напад на службено лице у вршењу службене дужности јер је на главном претресу пред Вишим судом у Подгорици, као оптужени, пријетио предсједнику и члановима судског вијећа и државном тужиоцу.

image

Основни суд у Подгорици

Дан

Иначе, предмет против Хасанаја формиран је на основу два записника са суђења оптуженима за убиство Лековића. Наиме, Више државно тужилаштво у Подгорици је у јануару и фебруару ове године ОДТ-у доставило два записника са рочишта главног претреса. Подсјетимо, на рочишту у Вишем суду у Подгорици, на суђењу за убиство полицајца Лековића које је одржано 3. фебруара, окривљеном Луану Хасанају је изречена опомена пред удаљење. Окривљени је константно добацивао и упадао у ријеч судији Предрагу Табашу, због чега је и удаљен из суднице до завршетка доказног поступка. Преводилац и судски тумач за албански језик је, између осталог, превео ријечи оптуженог: Ја нијесам оптужен, него сте то ви, и осуђени сте на смрт. Суд га је опоменуо и упозорио да ће бити удаљен ако настави због вријеђања странака у поступку, на шта је он одговорио да га то не занима.

Оптужени за убиство полицајца

Према оптужници, држављани Албаније Луан Хасанај, његов брат Љуљзим и њихова мајка Нура у саизвршилаштву су убили Лековића 15. децембра 2019. године, а смртоносни хитац је испалио Луан. Тужилаштво терети Луана Хасанаја да је 15. децембра 2019. године, око 14.40, хицем из пиштоља "ЦЗ" убио полицајца на дужности Милутина Лековића док се налазио у полицијском возилу "дачија дастер" у Игалу. Потом је, како се наводи у оптужници, пиштољ уперио у полицајца Александра Килибарду, у намјери да га лиши живота. Тада је пиштољ закочио. Лековић и Килибарда су тог дана привели Луана, Љуљзима и Нуре Хасанај јер код себе нијесу имали лична документа. Окривљени су, како се наводи у оптужници ВДТ-а, одмах након извршења дјела за која се терете изашли из аутомобила и из гепека узели кесу, након чега су побјегли. Ухапшени су након краће потраге.

– Ја очекујем да изађем одавде наоружан и све вас елиминишем – казао је окривљени Луан Хасанај, након чега га је судија Табаш удаљио из суднице.

На самом крају претреса, тужилац Тања Чолан Деретић затражила је од вијећа копију записника са рочишта управо због ријечи које је изговорио првоокривљени. Тог дана је и завршен доказни поступак у предмету формираном због убиства полицајца Милутина Лековића, а изношење завршних ријечи било је заказано за 31. март. Међутим, предсједавајући судија Табаш у међувремену је прешао у Апелациони суд, због чега ће, услед промјене вијећа, поступак кренути изнова.

И на ранијим рочиштима оптужени су разговарали на албанском језику, упадајући у ријеч судији, вјештацима и тужиоцу.

Говорили су да је све фарса, као и Интерполова потјерница коју је Албанија расписала за њима због више кривичних дјела, међу којима је и убиство с умишљајем. Они тврде да је то договор влада Албаније и Црне Горе.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 21:21