Brđanin u Tel Avivu / - FOTO: UP
07/12/2022 u 20:42 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

EU suspendovala saradnju sa izraelskom policijom

Izraelski zvaničnici rekli su za "Haaretz" da je ta odluka prvi evropski pokazatelj da će promjena izraelske politike na okupiranoj Zapadnoj obali štetiti saradnji sa EU-om

Evropska unija zamrznula je saradnju s izraelskom policijom zbog zabrinutosti u vezi sa politikom buduće vlade Izraela, javili su izraelski mediji u srijedu, prenosi Anadolija. Direktor Uprave policije Crne Gore Zoran Brđanin učestvovao je od 27. - 29. novembra na Međunarodnoj konferenciji policijskih komesara i visokih zvaničnika agencija za sprovođenje zakona i Konferenciji o sajber bezbjednosti i pratećem sajmu opreme u Tel Avivu.

Izrael i EU potpisali su u septembru ove godine nacrt sporazuma za poboljšanje prenosa obavještajnih informacija. Dogovor, međutim, treba da odobri Evropski parlament.

"EU je obavijestila izraelskog ambasadora Haima Regeva da će za sada prestati promovisati nacrt sporazuma o obavještajnoj saradnji između izraelske policije i Evropske policijske agencije Europol", navodi list "Haaretz", pozivajući se na dobro obaviještene izvore.

Regevu je odluka o suspenziji uručena prošlog petka, navodi list.

Izraelski zvaničnici rekli su za "Haaretz" da je ta odluka prvi evropski pokazatelj da će promjena izraelske politike na okupiranoj Zapadnoj obali štetiti saradnji sa EU-om.

List navodi kako se očekuje da će novi sporazum uključiti klauzulu koja sprječava Izrael da koristi bilo koju informaciju koju dobije iz Evrope na palestinskim teritorijama okupiranim 1967. godine.

Mandatar za sastav izraelske vlade Benjamin Netanyahu pristao je da ponudi krajnje desničarskom političaru Itamaru Ben-Gviru funkciju ministra nacionalne sigurnosti u novoj vladi, što je potez koji je izazvao regionalnu i međunarodnu zabrinutost.

Kako se u saopštenju navodi, direktor Brđanin se tom prilikom sastao sa direktorom Nacionalne policije Izreala Jakovom Šabtaiem, gdje je prije svega bilo riječi o bilateralnoj saradnji policije dvije zemlje koja se temelji na tradicionalno dobrim i prijateljskim odnosima. 

Brđanin je sa saradnicima posjetio Policijsku akademiju Nacionalne policije Izraela gdje su predstavljeni oprema, taktika i načini rada izraelskih policijskih specijalnih snaga, zatim jedinicu „Lahav 433“. 

Fokus je bio na sagledavanju modaliteta za uspostavljanje i unapređenja operativne saradnje, razmjenu iskustava i podizanja nivoa spremnosti i unapređenja kapaciteta Uprave policije u oblasti specijalnih istražnih metoda, kriminalisitčko-obavještajnog rada i borbe protiv sajber kriminala, navode iz UP. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 17:35