novac euro / - FOTO: PEXELS
10/02/2023 u 17:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Firmu „Intellize Mont“ i turskog državljanina sumnjiče da su oštetili crnogorski budžet za skoro tri miliona

„Intellize Mont“ Podgorica i F.A. se sumnjiče da su izvršili krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i utaja poreza i doprinosa, saopšteno je iz Uprave policije.

Službenici Uprave policije su u saradnji sa Upravom prihoda i carina realizovali zajedničku aktivnost koja je rezultirala podnošenjem krivične prijave državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, protiv privrednog društva „Intellize Mont“ Podgorica i protiv odgovornog lica u u ovom privrednom društvu F.A. (30), državljanina Republike Turske. Oni se sumnjiče da su izvršili krivična djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju i utaja poreza i doprinosa, saopšteno je iz Uprave policije.

- Aktivnostima policije i carina utvrđeno je da je F.A. u periodu 2020–2022. godine zloupotrebom svog položaja u privrednom poslovanju i prekoračenjem granica svog ovlašćenja, kao i nevršenjem svoje dužnosti, u namjeri da potpuno ili djelimično izbjegnu plaćanje poreza i doprinosa i drugih dažbina nadležnom državnom organu, pribavio protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od oko 2.980.260 eura, a na štetu budžeta Crne Gore.

Naime, privredno društvo d.o.o „Intellize Mont” Podgorica i F.A. su krivična djela koja im se stavljaju na teret izvršili na način što, prilikom angažovanja građevinske radne snage sa prostora Republike Turske, a za potrebe investitora iz Crne Gore, nisu podnosili nadležnom poreskom organu izvještaje o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima, niti su izvršili obračun i uplate poreza na dohodak fizičkih lica, što je bila njihova zakonska obaveza, a sve sa ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi - navode iz Uprave policije.

Osim toga, F.A. je, sumnja se, kao odgovorno lice u privrednom društvu, tokom 2021. godine podizao novčana sredstva sa žiro računa ovog privrednog društva po osnovu materijalnih troškova, a da ti troškovi nisu opravdani sa adekvatnom poslovnom dokumentacijom.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. jul 2024 23:28