Uhapšen Veselin Veljović / - FOTO: Ž.B.
02/10/2023 u 12:57 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO) Martinović nakon svjedočenja Bakovića: Veljović časno i pošteno radio svoj posao

Veljović je, kako tvrde iz SDT-a, imao zadatak da kao savjetnik predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, kriminalnoj organizaciji odaje povjerljive podatke

Pred Specijalnim državnim tužilaštvo  održano je saslušanje svjedoka tužilaštva povodm istrage koja se vodi protiv bivšeg direktora Policije Crne Gore Veselina Veljovića. U SDT su pristupili advokati Zdravko Begović, Nikola Martinović i Mihailo Volkov. Kao svjedok je bio policijski funkcioner Enis Baković i Saša Knežević.

Veselin Veljović nije prisustvovao saslušanju svejdoka, a kako je saopštio advokat Nikola Martinović njegovo zdravstveno stanje je ozbiljno.

Slučaj se odnosi na grupu Aleksandra Mrkića, kojem se na teret stavlja šverc cigareta. Veljović je uhapšen krajem jula zbog sumnje da je informacijama pomagao Mrkiću da krijumčari cigarete, što je Veljović negirao tokom saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Veljoviću je određen pritvor zbog opsnosti i bjekstva i uticaja na svjedoke, dok se Mrkić nalazi u bjekstvu. SDT sumnja da je Veljović Mrkiću saopštavao podatke koje su mu bile od velikog značaja u poslovnim konekcijama.

 

- Naročito je bio jasan svjedok koji je nekada bio pomoćnik Veljovića,  radi se o Enisu Bakoviću, koji je rekao da ga Veljović  nikada nije zvao ni za jedna predmet, niti na bilo koji način inrevensiao u pogledu da se pogoduje nekom licu. Dakle, za mene je sada jasno, svjedoci su potvrdili ono što je Veljović rekao još u julu mjesecu, da on nema  krivice i da je svoj posao radio časno i pošteno. Tužilaštvo sada treba da se ozbiljo zabrine, a sudstvo da reaguje zašto se ljudi dva mjeseca nalaze u pritovru i čeka se svjedočenje svjedoka koji su iz Podgorice - kazao je advokat Nikola Martinović.

On je naveo a je drugi svjedok bio Saša Knežević, aktuelni pripadnik policije Crne Gore.

- Taj svjedok nije u julu mjesecu ni pominjan. Saslušavan je na radnju koja nije ni stavljena u naredbi o istrazi. Tužilaštvo hoće da izmisli neku radnju da bi stavilo Veljoviću na teret - smatra advokat Martinović.

image

FOTO: Žana Bojanić
Baković došao u SDT

- FOTO: ŽANA BOJANIć BAKOVIć DOšAO U SDT

(VIDEO) Advokat Martinović: Veljović vodio istrage protiv Mrkića, nije mu pomagao

Prema navodima iz naredbe o istrazi, početkom 2019. godine Aleksandar Mrkić, koji se potražuje, stvorio je kriminalnu organizaciju, čiji pripadnici su postali okrivljeni: Arsenije Kalezić, Veselin Veljović, Mujo Nikočević, Nikola Mrkić, Željko i Dušica Bulatović, Predrag Veljić, Borislav Lečić, Nemanja Anđelković, Goran Gluščević, Nikola Bačilović, Elnagar Sadig, Nikola i Stefan Bubanja i druga za sada neidentifikovana lica. Ta organizacija je imala za cilj vršenje neodređenog broja krivičnih djela krijumčarenje i pranje novca.

- Dokazi upućuju da je Veljović protiv Mrkića vodio više akcija i nema sumnje da je Veljović na bilo koji način pomogao Mrkiću. SDT je saopštilo Veljoviću da sumnja da je određene povjerljive i formacije davao Mrkiću. Od jutros do 14 sati je pretresano više objekata Veselina Veljovića. Policija tokom pretresa nije našla ništa. Saopštila je policija da traži velike količine novca, nakit, satove, sudska dokumenta... Ništa od toga nije nađeno. Veljović je kazao tužiocu da nikad nije prekršio zakon. Ovo krivično djelo je iz doba kada Veljović nije bio direktpr UP, već savjetnik. Saslušao ga je tužilac Jovan Vukotić - kazao je ranije nakon saslušanja Veljovića u SDT advokat Nikola Martinović.

Veljović je, kako tvrde iz SDT-a odavao povjerljive podatke u vezi sa aktivnostima i predmetima koji se tiču krijumčarenja cigareta, da po nalogu organizatora kriminalne organizacije preduzima i po potrebi ne preduzima policijske aktivnosti i obavještava organizatora kriminalne organizacije o planiranim aktivnostima Uprave policije Crne Gore.

 Nikočević se tereti da je imao zadatak da primjenjuje nasilje i zastrašivanje po nalogu organizatora kriminalne organizacije, da nabavlja vatreno oružje i da ga po nalogu organizatora predaje drugim licima, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora. U naredbi je navedeno da je on 22. i 23. decembra 2020. kao savjetnik predsjednika saopštio navodnom organizatoru kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da će kod Nikočevića biti izvršen pretres porodičnih kuća i drugih prostorija koje se nalaze u Podgorici. Ta informacija prenesena je Nikočeviću prije pretresa, koji je obavljen 25. decembra.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:03