Кашћелан и Звицер (Детективинфо) / -Кашћелан, Звицер (Детективинфо)
29/01/2022 u 16:00 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Из пресретнутих комуникација Кашћеланове групе произилази: Планирали убиство Вукотића на Кожаревој сахрани?

Специјално државно тужилаштво терети Кашћелана, који слови за једног од вођа „кавачког клана“, и још 13 особа за стварање криминалне организације и тешко убиство Николе Станишића у ноћи између 2. и 3. августа 2020. године

У извјештају Еуропола о пресретнутим комуникацијама путем апликације за мобилни телефон коју су користили осумњичени за чланство у групи Слободана Кашћелана која се терети за тешко убиство Николе Станишића произилази да су планирали и убиство Јована Вукотића, и то на сахрани Алана Кожара у Бару у јулу 2020. године. Ово се наводи у одлуци Апелационог суда о продужењу притвора Кашћелану, Владимиру Вучковићу и Зорану Кажићу.

image

Одлуку донио Апелациони суд

-нет

– Такође, из самих пресретнутих комуникација се утврђује да су се пријављена лица међусобно договарала и о извршењу кривичног дјела на штету лица Станишић Н., те да су ради реализације плана међусобно подијелили улоге и задатке које поједина лица треба да обављају приликом припремања и извршења кривичног дјела на штету С.Н. – наводи се у рјешењу суда.

Специјално државно тужилаштво терети Кашћелана, који слови за једног од вођа "кавачког клана", и још 13 особа за стварање криминалне организације и тешко убиство Станишића у ноћи између 2. и 3. августа 2020. године. Како пише у оптужници, Кашћелан је током 2020. године са засад непознатим лицем формирао криминалну организацију чији чланови су постали Радоје Звицер, Драган Кнежевић, Милош Радоњић, Срђан Јуришевић, Радоје Живковић, Владимир Вучковић, Здравко Перуновић, Милан Вујотић, Александар Драгићевић, Зоран Кажић, Милан Кнежевић, Дарко Прелевић и Крсто Марош.

Станишића пресрели на путу према тврђави Врмац?

Тужилаштво терети Вучковића, Јуришевића и Радоњића да су на путу према тврђави Врмац из засједе пресрели Станишића, након чега су га ударили металном шипком по глави и оборили га на земљу, а потом га везали канапом.

– Везаног су га убацили у аутомобил и по унапријед направљеном плану кренули према Његушима. Током вожње су га мучили како би им дао шифру свог криптованог телефона и одао планове супротстављене криминалне групе из Шкаљара. Након свирепог убиства, Радоњић, Перуновић и Вучковић су уклонили трагове и Станишићеве посмртне остатке однијели до куће Крста Мароша која се налази у рејону Националног парка "Ловћен", гдје су их закопали – пише у оптужници.

Кашћелан се терети да је себи одредио задатак да планира извршење кривичних дјела, даје упутства и наредбе члановима криминалне организације, обезбјеђује материјална средства за извршење кривичних дјела и учествује у њиховом извршењу. Према оптужници, Кашћелан је одређивао кога од припадника ривалских криминалних кланова треба убити.

– Окривљени Звицер прихватио је да прикупља податке о кретању лица које треба убити и обезбјеђује електронска средства за надзор тих лица – пише, између осталог, у оптужници, у коју је "Дан" имао увид.

Како тврде из Специјалног државног тужилаштва, Звицер је био задужен и да одређује мјесто извршења кривичних дјела због којих је криминална организација формирана, као и начин на који ће се кривичо дјело извршити и начин на који ће се уклонити трагови и која ће се средства користити приликом њиховог уништавања. Према оптужници, Звицер је члановима групе савјетовао да се приликом уклањања трагова крви преко земље поспе сона киселина.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 10:44