Aleksa Bečić / - SASAMATIC, VLADA
20/08/2024 u 09:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kabinet Bečića: O Katniću nadležni da daju konačan sud

Kabinet potpredsjednika Vlade za bezbjednost, odbranu, borbu protiv kriminala i unutrašnju politiku Alekse Bečića reagovao je na jučerašnju izjavu advokata bivšeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, Marjana Markovića, koji je, između ostalog, naglasio da Hrvatska ne vodi i nije vodila bilo kakav postupak protiv Katnića.

On je poručio i da se radi o klasičnom političkom procesu i progonu njegovog klijenta.

Advokat Marković: Hrvatska ne vodi postupak protiv Katnića

- Imajući u vidu da su se i ranije početne optužbe bivšeg GST-a u tužilačkim procesima protiv njega za navodni politički progon završavale odlukama vijeća više crnogorskih sudova koji su potvrđivali osnovanu sumnju tužilaštva za izvršenje krivičnih djela, ostavljamo svakako nadležnim organima da u svim slučajevima rade svoj posao i daju konačan sud. Kada govorimo o pitanju sumnji za ratne zločine na području Hrvatske, umjesto jeftinog pokušaja uvlačenja na teren politike i manipulativnog bježanja od suštine, dostavljamo u nastavku reagovanja saopštenje za javnost SDT-a objavljeno u medijima 27. juna ove godine, pa neka javnost sudi - istakli su iz Bečićevog Kabineta.

Podsjećaju da je Specijalno državno tužilaštvo, nakon ocjene dokaza prikupljenih od strane nadležnih organa Republike Hrvatske i pronađenih pretragom baza dokaznih materijala Tužilaštva Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, donijelo naredbu o sprovođenju istrage protiv okrivljenog M.K, zbog postojanja osnovane sumnje da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

- Naredbom se okrivljenom M.K. stavlja na teret da je, na području Hrvatske, Opština Konavli, Cavtat, kao oficir Jugoslovenske narodne armije (JNA), postupajući suprotno odredbama IV Ženevske konvencije o zaštiti građanskih lica za vrijeme rata i Dopunskog protokola iz Ženevske konvencije, nečovječno postupao prema pojedinim civilima hrvatske nacionalnosti, tako što ih je napadao, mučio, tjelesno povrjeđivao, te vrijeđao ljudsko dostojanstvo i vršio nasilje nad mentalnim blagostanjem istih, saopštio je SDT -naglašavaju u saopštenju. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 07:39