Миливоје Катнић / - IVAN PETROVIC-IPE
09/05/2022 u 11:04 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Катнић: Лазовић је колатерална штета, Абазовић довео у опасност мој живот

- Од када је Еуропол “пробио” Скy апликацију, ми смо против кавачког клана покренули 38 поступака, а против шкаљарског 23 - навео је он

Петар Лазовић је полицајац који је у складу са Уставом и законом обављао своје послове у свему овоме је колатерална штета или “безначајан полицајац” који служи да би се остварила агенда, казао је бивши главни специјални тужилац Миливоје Катнић гостујући у емисији “Знам да знаш” Градске ТВ.

 - Агенда подразумијева то да се Црна Гора представи као држава која не може функционише ко самостална суверена антифашистка држава већ да је потребан неки тутор са стране било које врсте и да није способна да се организује своју подјелу власти на законодавну извршну и судску, казао је Катнић.

Он је рекао да се премијер Дритан Абазовић придружио овим активностима и тиме довео у опасност његов и живот његове породице коментарима да је док је био главни специјални тужилац спријечио активности усмјерене против дјеловања кавачког клана.

- Од када је Еуропол “пробио” Скy апликацију, ми смо против кавачког клана покренули 38 поступака, а против шкаљарског 23. Ако се ово упореди са бројем од 245 предмета које је СДТ самостално покренуо видите да је то занемарљив број, казао је Катнић.

Према његовим ријечима, Петар Лазовић је, кроз ове предмете, учествовао у откривању 30 одсто чланова криминалних кланова.

- Ако то имате у виду, и да је узгред учествовао у откривању барских, цетињских и херцегновских кланова, поставља се логично питање да ли је он вршио суицид, као и криминалног клана коме наводно припада, откривајући њихове чланове, упитао је Катнић.

Сви инспектори, па и Петар Лазовић који је радио у Сектору за подршку по ситематизацији имају обавезу да откривају починиоце кривичних дјела и превентивно дјелују, наглашава Катнић.

 - Због тога спријечена многа убиства и он је о томе обавјештавао претпостављене старјешине. Старјешине су, на основу тога покретале иницијативе за доношење мјера тајног надзора и праћење. Када су те мјере, укључујући и помоћ Еуропол-а, дале резултате да се може основано поднијети кривична пријава – они су подносили кривичне пријаве, казао је Катнић.

Еуропол је, истиче, прво доставио податке полицији, напомињући да та организација нема право да одређује да ли је неко члан или није члан неке криминалне организације.

 - То процјењују полиција и тужилаштво, а само суд може да доноси одлуку да ли је неко починио кривично дјело или не, рекао је Катнић.

Коментаришући то што је СДТ 20. јануара 2022. године донио одлуку да нема основа за предузимање кривичног гоњења у овом случају, Катнић је рекао да је специјални тужилац Саша Чађеновић испитао све околности на овај догађа.

 - Чађеновић је узео комуникацију, фотографију, стотине порука. Петар Лазовић је дао изјаву на 40 страна. Након тога су позване старјешине да дају изјаву, извршена је провјера података – да ли су покренуте мјере тајне надзора, ангажовани свједоци сарадници… По ономе што ја знам Еуропол је изанализирао нашу одлуку и прихватили чињеницу. Сада се поставља питање зашто се ово дешава, рекао је Катнић.

Катнић сматра да Еуропол треба питати како су до њихових података дошли функционери ДФ-а.

 - То се тако ради да би извршио притисак. Претходно се каже “Ви сте криви, па ћемо скупљати доказе касније”. Ја вас сад питам у каквом положају се налази нови специјални тужилац и сви специјални тужиоци када им је са говорнице Скупштине Славен Радуновић свима запријетио да ће им Црна Гора бити “уска” ако се не учини ништа по овом питању. Ко има храбрости да каже не?, упитао је Катнић.

Јавно откривање метода рада и етикетрања људи, како је казао, носи посљедице.

 - Одређене особе су се обиљежавале шифрама. Радоња је име из младости Драгања Радоњића. Очигледно је неко смислио то и обавијестио Кавчане је Радоња особа која је пратила и сазнала путем средстава која има на располагању сазнала да Тамара Звицер намјерава отићи код свог супруга који се крио на, до тада, за њих непознатом мјесту. Они су то сазнали и пратили. Ја сам саопштио да је то урадио Драган Радоњић. Можете да замислите када је одређена криминална група сазнала да је њиховом истакнутом члану полицајац намјести једну овакву ситуацију. План је био да се син и кћерка, он и супруга “сравне до подументе” што би рекли Црногорци и то је спријечено овом активношћу, казао је Катнић.

Додаје да је, иако је након смјене власти позивао да не смјењују професионалце, урађено супротно.

 - Они који су дошли, добри су и искусни полицајци и опет имају страх да је постигнут неки договор да ће да их смјењују и припремају се на отпор да не би били смијењени. То доводи до општег урушавања правне државе и владавине права, сматра Катнић.

Катнић каже да је, као главни специјални тужилац, учинио све да се открију починиоци напада на новинарку Оливеру Лакић.

 - Постоје подаци ко је то учинио, она то зна. Зашто још увијек није поднесена оптужница? Фале подаци за оног за кога сумњамо да је то извршио. Његов разговор са Скај апликације имамо све што он говори другој особи, али не и то што друга особа њему одговара. Та питања су јако јасна и директна, али немамо одговоре, казао је Катнић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:37