ILUSTRACIJA / FOTO: SRĐA BOLJEVIĆ
02/10/2024 u 12:52 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Više tužilaštvo: Nema osnova za pokretanje postupka protiv ljekara Fatića

Više državno tužilaštvo saopštilo je da ne postoji osnovana sumnja da je doktor i vaskularni hirirg Nikola Fatić izvršio krivično djelo protiv zdravlja ljudi, niti drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti iz nadležnosti Višeg tužilaštva.

- U predmetu Višeg tužilaštva u Podgorici koji je formiran protiv ljekara Kliničkog centra N. F., po prijavi predstavnika oštećene porodice, zbog krivičnog djela - teško djelo protiv zdravlja ljudi, izvršeno na štetu sada pok. M.P. i krivičnog djela protivpravno uzimanje ljudskih organa ili djelova tijela, tužilaštvo je ocijenilo da ne postoji osnovana sumnja da je izvršio krivično djelo- navedeno je saopštenjem.

Postupajući po navedenoj krivičnoj prijavi Više državno tužilaštvo u Podgorici je preduzelo sve neophodne mjere i radnje, obavilo saslušanje prijavljenog lica u svojstvu osumnjičenog, saslušalo više osoba u svojstvu svjedoka, kao i predstavnika oštećene porodice.

- Od strane Kliničkog centra Crne Gore pribavljena je medicinska dokumentacija sa obdukcionim zapisnikom. Takođe je sprovedeno sudskomedicinsko vještačenje od strane Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i preduzete i druge radnje radnje neophodne za donošenje odluke u predmetu. Posebno su cijenjeni nalaz i mišljenje Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, iz kojeg nedvosmisleno proizilazi da ljekar N.F. nije primijenio očigledno nepodobno sredstvo ili očigledno nepodoban način liječenja kojim bi prouzrokovao pogoršanje zdravstvenog stanja pacijenta i u krajnjem njegovu smrt- navodi se u saopštenju.

Nakon preduzimanja svih navedenih radnji donijeto je rješenje o odbacivanju krivične prijave, zbog nepostojanja osnovana sumnja da je izvršeno  krivično djelo - teško djelo protiv zdravlja ljudi, niti drugo krivično djelo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti iz nadležnosti višeg državnog tužilaštva.

- O odluci tužilaštva obaviješten je podnosilac krivične prijave - predstavnik oštećene porodice sa pravnim poukama o pravu na podnošenje pritužbe za preispitivanje predmetnog rješenja, kao i o pravu na preduzimanje gonjenja protiv prijavljenog lica, dok su spisi predmeta dostavljeni stvarno i mjesno nadležnom Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, radi odlučivanja da li u radnjama osumnjičenog ima elemenata bića krivičnog djela protivpravno uzimanje ljudskih organa ili djelova tijela- navode iz tužilaštva.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
02. oktobar 2024 13:01