Vrhovni sud / - PORTAL DAN
26/03/2024 u 11:24 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Neprihvatljivo na pretpostavkama kalkulisati imenima sudija Vrhovnog suda

Neprihvatljivo je da bilo ko, vladin ili nevladin sektor, na nivou pretpostavki kalkuliše sa imenima sudija Vrhovnog suda, kao i načinom i pravom njihovog glasanja, saopštili su iz ove sudske instance.

Iz Vrhovnog suda su reagovali na tekst “Glasanje tajno, a bruka javna”, objavljen 24. marta u Dnevnoj novini „Dan”, u kojem između ostalog NVO HRA spekuliše sa rezultatima tajnog glasanja prilikom izbora za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, na Opštoj sjednici sudija.

- U tekstu se navode imena sutkinja Vrhovnog suda Crne Gore Radojke Nikolić, Nataše Božović, Vesne Jočić i Vesne Vučković i potencira da su ove sutkinje bile i u ranijem sazivu, kada je birana Vesna Medenica, po treći put, za predsjednicu Vrhovnog suda - navode u reagovanju.

Dalje se, kako su istakli, navodi da je nemoguće utvrditi da li su ove sutkinje “među petoro sudija koje su prilikom sedmog neuspjelog pokušaja izbora kandidata za predsjednika Vrhovnog suda predale nevažeće listiće, jer je glasanje tajno”, i tvrdi se da je to učinjeno u cilju bojkota izbora kandidata za predsjednika ovog suda, a istovremeno se problematizuje i pravo ovih sutkinja da glasaju.

Da li sudije biraju kandidata za predsjednika Vrhovnog suda ili bojkotuju izbor: Glasanje taјno, a bruka јavna

- Neprihvatljivo je da bilo ko, vladin ili nevladin sektor, na nivou pretpostavki kalkuliše sa imenima sudija Vrhovnog suda, kao i načinom i pravom njihovog glasanja.

Podsjećamo da je postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore propisan Zakonom o sudovima i Poslovnikom o radu Opšte sjednice Vrhovnog suda i da je glasanje tajno - saopštili su iz ovog suda.

Zbog toga se, ističu, ne može utvrditi ko je i na koji način glasao, što ni HRA ne dovodi u pitanje, ali uprkos tome istrajava na neprovjerljivim činjenicama.

- Navodi u objavljenom tekstu posebno zabrinjavaju jer dolaze od NVO koja promoviše zaštitu ljudskih prava i reformski put Crne Gore. Ovaj put podržava i Vrhovni sud koji je apsolutno spreman za sve prihvatljive i dobronamjerne kritike i sugestije, što je potvrdjeno dosadašnjom saradnjom sa nevladinom sektorom - istakli su iz Vrhovnog suda.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 14:36