švercovani duvan / - SKRINšOT
30/08/2022 u 19:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

OLAF upozoravao balkanske zemlje na šverc duvana

OLAF upozorenja o švrecu duvana uputio Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji. Tokom 2021. godine zaključio 212 istraga, izdao 294 preporuke relevantnim nacionalnim vlastima i institucijama Evropske unije

Kancelarija EU za sprečavanje prevara (OLAF) informisala je vlasti u Crnoj Gori i nekoliko država članica EU o sumnjivim pošiljkama duvana za nargilu, navodi se u godišnjem izvještaju o radu te institucije.

Provjere na terenu, kako se navodi u izvještaju, otkrile su seriju nepravilnosti, uključujući i da involvirane kompanije nikad ranije nijesu trgovale cigaretama, nisu imali nikakve bilanse ranijih godina a pošiljke su duže vrijeme bile skladištene. 

 OLAF dao nova upozorenja (anti-fraud.ec.europa.eu)

"Pošiljke su zvanično izvezene, ali čuvane u skladištima duže vrijeme. Dešava se da se duvan za nargile ilegalno vadi iz magacina i zamjenjuje proizvodima sa falsifikovanim ambalažom i sadržajem, ili kompanija se pretvara da ponovo izvozi duvan za nargile dok u stvari ostaje na crnom tržištu u EU", piše u izvještaju. 

Osim Crne Gore, ovakva upozorenja upućena su od OLAF i Bosni i Hercegovini, Srbiji i Sjevernoj Makedoniji.  

Kako se ističe, OLAF je tokom 2021. godine zaključio 212 istraga, izdao 294 preporuke relevantnim nacionalnim vlastima i institucijama Evropske unije.

Takođe, OLAF je preporučio povratak 527,4 miliona eura u budžet EU.

"OLAF je otvorio 234 istrage, slijedeći 1.110 preliminarnih analiza koje su izvršili naši stručnjaci", navedeno je u izvještaju o radu OLAF-a., prenosi portal TVCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 07:21