Ilustracija / - UPRAVA POLICIJE
26/07/2024 u 10:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Osumnjičen zbog ugrožavanja sigurnosti: Vidakovića izručuju Srbiji

Iz Apelacionog suda saopšteno je da je Viši sud donio pravilnu odluku da su slučaju Dragana Vidakovića ispunjeni uslovi za izručenje ovog okrivljenog Republici Srbiji. Srbija ga potražuje zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti.

- Rješenjem od 18.07.2024.godine, Apelacioni sud Crne Gore odbio je kao neosnovanu žalbu branioca okrivljenog Dragana Vidakovića, državljanina Republike Srbije i Bosne i Hercegovine izjavljenu protiv rješenja Višeg suda u Podgorici na koji način je ovo rješenje postalo pravnosnažno. Rješenjem Višeg suda utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije i Bosne i Hercegovine Vidaković Dragana, po molbi Ministarstva pravde Republike Srbije, u cilju vođenja krivičnog postupka zbog krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti iz čl.138 Krivičnog zakonika Republike Srbije- navodi se u saopštenju.

Istim rješenjem dozvoljena je predaja mobilnog telefona za koje postoji osnovana sumnja da je predmet izvršenja krivičnog djela ugrožavanje sigurnosti iz čl.138 Krivičnog zakonika Republike Srbije

Odlučujući o žalbi branioca okrivljenog, Apelacioni sud Crne Gore je zaključio da je prvostepeni sud pravilno utvrdio sve odlučne činjenice i okolnosti, te na osnovu tako utvrđenog činjeničnog stanja donio pravilnu odluku da su u konkretnom slučaju ispunjeni uslovi za izručenje ovog okrivljenog Republici Srbiji.

- Ocijenjeno je da krivično djelo zbog kojeg se potražuje okrivljeni Vidaković nije političko krivično djelo, djelo povezano sa političkim krivičnim djelom, kao ni vojno krivično djelo u smislu Evropske konvencije o ekstradiciji i da nasuprot navodima žalbe, nema dokaza koji bi u konkretnom slučaju upućivali na zaključak da bi okrivljeni Vidaković u slučaju izručenja Republici Srbiji bio podrvrgnut mučenju, ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju u smislu člana 3 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda- pojašnjeno je iz Apelaciomog suda.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 21:59