ilustracija / foto: muprs
04/08/2024 u 08:00 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Radonjiću određen pritvor do početka suđenja: Tovari kokaina gliserima dopremani na teretne brodove

Državljaninu Crne Gore Milošu Radonjiću (34), koji je krajem jula izručen Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) iz Italije kako bi se suočio sa optužbama da je organizovao međunarodni šverc više tona kokaina, prema pisanju tamošnjih medija, određen je pritvor do početka suđenja. Radonjić je negirao krivicu.

Pema sudskim podnescima, Radonjić je bio visokorangirani član transnacionalne organizacije za šverc droge koja je koristila komercijalne teretne brodove, uključujući i neke registrovane za isporuku robe u SAD, za transport tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu za narko-kartele na Balkanu. 

„Kavčanin“ izručen iz Hrvatske

– Članovi posade broda svjesno su učestvovali u navodnoj trgovini drogom – navodi se u sudskim dokumentima.

Radonjić je u oktobru prošle godine uhapšen u Trstu po međunarodnoj potjernici, a američke vlasti terete ga za koordiniranje, planiranje i transport pošiljki kokaina iz Južne Amerike u Evropu.

Jake i stalne veze sa Crnom Gorom

Obrazlažući zbog čega je neophodno da Radonjić ostane u pritvoru, iz Ministarstva pravde SAD su naveli da je okrivljeni državljanin Crne Gore bez legalnog imigracionog statusa u Sjedinjenim Državama.

– Okrivljeni je državljanin i stanovnik Crne Gore koji je uhapšen po dolasku u Italiju. On nema porodične veze sa Sjedinjenim Državama, niti bilo kakvu drugu značajnu vezu sa Sjedinjenim Državama. Ima jake i stalne veze sa Crnom Gorom, gdje i živi. S obzirom na nepostojanje bilo kakve veze sa Sjedinjenim Državama i njegove široke veze sa Crnom Gorom, to predstavlja značajan rizik od bjekstva. Na primjer, optuženi bi se mogao vratiti u svoju matičnu državu Crnu Goru, koja neće izručiti svoje državljane – naveli su u obrazloženju.

– Radonjić je italijanskim vlastima rekao da on nije osoba koju traže, već da se radi o homonimiji. Nakon što je odobrio njegovo hapšenje, Apelacioni sud u Trstu je sproveo neophodne provjere čiji su rezultati opovrgli tvrdnje crnogorskog skipera – objavili su mediji u Italiji, navodeći da je Radonjić uhapšen u hotelu u Trstu u kojem je bio smješten.

Prema informacijama objavljenim u italijanskim medijima, Radonjićevi otisci prstiju odgovaraju onima do kojih se došlo tokom istrage, a broj njegovog pasoša odgovara onom koji je dobijen od SAD, kao i njegov broj telefona.

Međunarodni nalog za hapšenje Radonjića izdale su SAD 15. septembra prošle godine.

Sofisticirano znanje o pomorskim plovilima

Prema spisima predmeta, Radonjić je svojim saučesnicima poslao tri fotografije kako bi im objasnio način i rutu kojom su brzi čamci koji su prevozili kokain sa obala Ekvadora i Kolumbije morali da se približe brodu kako bi brzi čamci izbjegli detekciju brodskog radara i stigli do brodske dizalice da utovare drogu.

– Radonjić je svojim saučesnicima pružio i geografske koordinate po satu gdje se očekivalo da će se brod nalaziti, kako bi se brzi čamci mogli približiti, dok je brod nastavio svoju rutu bez usporavanja, zaustavljanja ili odstupanja. Ukratko, ovi dokazi pokazuju da je Radonjić igrao ključnu ulogu u koordinaciji komunikacije i logističkih razmatranja među različitim članovima grupe koji su planirali i pokušali da utovare značajne pošiljke kokaina na komercijalni brod. On je bio sastavni dio planova ove organizacije, a koristio je i pokazao sofisticirano znanje o pomorskim plovilima – naveli su iz Ministarstva pravde SAD.

Prema optužnici i sudskim podnescima, Radonjić je komunicirao i koordinirao sa više saučesnika u organizovanju krijumčarenja više tona pošiljki kokaina iz Južne Amerike na Balkan i dalje. Radonjić je, navodno, organizovao tri odvojena pokušaja, uz asistenciju korumpiranog člana posade na komercijalnom teretnom brodu, da se u Ekvadoru i kod obala Kolumbije utovari kontejnerski brod sa više od 2.500 kilograma kokaina.

Kako je za Si-En-En rekao portparol Saveznog suda, Radonjić se prošlog ponedjeljka izjasnio da nije kriv.

Sudija za prekršaje Šeril Polak utvrdila je da postoji opasnost da se Radonjić da u bjekstvo i odredila mu pritvor do početka suđenja. Njegovo sledeće pojavljivanje pred sudom zakazano je za 26. avgust.

Američke vlasti su saopštile da su Radonjić i drugi dogovorili da koriste glisere za noćnu dostavu droge teretnim brodovima na otvorenom moru u blizini Kolumbije i Ekvadora.

– Ovo hapšenje i uspješno izručenje je lekcija da otvoreno more nije ničija zemlja i da smo posvećeni tome da one koji krše zakon privedemo pravdi – rekao je Breon Pis, američki tužilac za Istočni okrug Njujorka.

Da je Radonjić izručen Americi, uz pohvalu za izvedenu akciju i saradnju, potvrdili su i Ivan J. Arvelo, glavni specijalni agent Ministarstva za unutrašnju bezbjednost SAD, i Dejvid Skot, specijalni agent FBI.

Ministarstvo pravde SAD zatražilo je nakon izručenja određivanje pritvora za Radonjića.

– Radonjića su 6. oktobra 2023. godine uhapsile italijanske vlasti na zahtjev SAD, u skladu sa nalogom za hapšenje. Vlada je 14. novembra 2023. podnijela zahtjev italijanskim vlastima za izručenje optuženog. Nakon postupka ekstradicije u Italiji, italijansko Ministarstvo pravde odobrilo je zahtjev Sjedinjenih Država i Italija je izručila okrivljenog Sjedinjenim Državama – navodi se u dokumentu Ministarstva pravde SAD, prenio je portal RTCG.

Dalje se navodi da je sprovedena opsežna federalna istraga o međunarodnim kriminalnim aktivnostima.

– Da bi se fizički ubacio kokain na brod, zavjerenici su planirali da koriste brodske dizalice. Kada je kokain bio na brodu, članovi posade bi ga sakrili. Ova složena operacija oslanjala se na to da optuženi i njegovi saučesnici imaju pristup brodskoj posadi, ruti, manifestu, pozicioniranju u realnom vremenu i podacima o geolokaciji – naveli su iz Ministarstva pravde SAD.

Priložen je i dio šifrovane elektronske komunikacije između Radonjića i njegovih navodnih saučesnika.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 15:02