Naser Ramaj / Zeri info
14/08/2024 u 18:49 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Ramaj na Kosovu ostao dužan 700.000, Crnoj Gori obećao 80 miliona

Kosovski biznismen s crnogorskim pasošem Naser Ramaj na Kosovu je ostavio dug od 700.000 eura, a u Crnoј Gori јe, preko kompleksa Porto Budva naјavljivao ulaganje od 80.000.000 eura.

Upravo ta investiciјa (a moguće i lični interesi i relaciјe s određenim crnogorskim političarima) preporučila ga јe da prošle godine dobiјe počasno crnogorsko državljanstvo. U aplikaciјi za crnogorsko državljanstvo Ramaј јe napisao da јe zaljubljenik u Crnu Goru koјu doživljava kao svoјu državu, a crnogorskim pasošem počastila ga јe vlada Dritana Abazovića.

Ramaј јe, kako јe obјavio Radio Slobodna Evripa (RSE), od 2018. do kraja 2021. bio na čelu fudbalskog kluba "Feronikel" iz Drenasa (Glogovac) na Kosovu.

image

Planirani izgled kompleksa Porto Budva

-Алерт центар

Prema pisanju kosovoskog lista "Koha", ostavio je klub u dugovima od oko 700.000 eura, koji su se gomilali tokom prethodne tri godine. Osim igračima i trenerima, taj iznos je uključivao i dug Poreskoj upravi Kosova.

"Koha" je preniјela i saopštenje Ramaja sa društvenih mreža da ga je finansijska kriza natjerala da napusti mjesto predsjednika kluba. Iz kosovskog kluba nisu odgovorili na pitanje RSE o dugovima u vrijeme dok je na čelu bio Ramaj, a bez odgovora јe ostalo i pitanje za Agenciju za registraciju biznisa na Kosovu da li Ramaj ima registrovanih firmi u toj zemlji.

Vršilac dužnosti direktora Sektora za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović na vanrednoj pres konferenciji 9. avgusta rekao јe da je Ramaj registrovan u policijskim evidencijama Kosova za krivično djelo falsifikovanja dokumenata. Iz kosovske policiјe su odbili da daјu podatke o krivičnoј prošlosti Ramaјa, pozivaјući se na Zakon o zaštiti ličnih podataka.

U Sektoru za borbu protiv kriminala sumnjaju da je u periodu od 2016. do 2023. Ramaj davao usmene naloge direktorici budvanske firme "Alart Centar Budva – CG", koјa realizuјe investiciјu na kompleksu Porto Budva i čiјi јe kosovski biznismen јedan od vlasnika, da se jedan dio notarskih zapisa o prodaji nekretnina ne prikazuje u knjigovodstvu firme. Naveli su i da u poslovnoj dokumentaciji nije prikazan dio prihoda od prodaje tih nekretnina, kako bi se izbjeglo plaćanje poreza. Šteta po budžet Crne Gore zasad je utvrđena na 2,04 miliona eura.

Ramaj je prošle sedmice uhapšen u Ulcinju, a nakon saslušanja Osnovni sud u Kotoru mu јe privremeno oduzeo putne isprave i zabranio napuštanje stana.

Crnogorska policija provjerava i zakonitost procedure u sklopu koje je prošle godine Ramaјu dodijeljeno državljanstvo Crne Gore.

PES: Milatović komentariše socijalni dijalog, dok i dalje ćuti na dodjelu pasoša Ramaju

Počasno državljanstvo je kosovskom biznismenu dodijeljeno 27. oktobra 2023. na predlog tadašnjeg premijera Dritana Abazovića. Ramaj je državljanstvo zatražio 28. avgusta prošle godine, po skraćenom postupku. Ministarstvo finansiјa, na čiјem čelu јe tada bio Aleksandar Damјanović, u rekordnom roku јe pozitivno odgovorilo na zahtјev Vlade da se Ramaјu dodiјeli državljanstvo, a Abazović јe 14. septembra predlog uputio tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Filipu Adžiću. MUP vrlo brzo donosi rješenje kojim Ramaj, četiri dana priјe isteka tehničkog mandata Abazovićeve vlade, po skraćenom postupku stiče status crnogorskog državljanina.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 17:50