/ илустрација фото УП
30/08/2021 u 13:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Рускиња оштетила буџет Црне Горе за 143.435 еура

А.Т. није надлежном Пореском ограну подносила обавезне мјесечне пореске – ПДВ пријаве, нити је извршила плаћање припадајућих пореских обавеза, рекли су из полиције

Херцегновска полиција је против А.Т. (43) држављанка Руске Федерације поднијели кривичну пријаву због сумње да је извршила кривично дјело утаја пореза и доприноса у продуженом трајању.  Ова активност је рализована у координацији са службеницима Управе прихода и царина. 

На овај начин она је избјегла плаћање припадајућих пореских обавеза, односно оштетила буџет Црне Горе у износу 143.435 еура

- Она је као суинвеститор, на основу рјешења издатог од стране Секретаријата за просторно планирање и изградњу, изградила стамбени објекат у насељу Мељине након чега је у периоду од 2014. до 2018. године извршила промет – продају већег дијела  припадајућих стамбених јединица и на тај начин остварила приход који је сходно Закону о ПДВ-у била у обавези пријавити надлежном пореском органу и платити припадајуће пореске обавезе- речено је из полиције.

Током извиђајног поступка полиција је дошла до сумње да је А.Т. , као физичко лице, на основу закључених уговора  о купопродаји извршила продају већег дијела новоизграђених стамбених јединица, у намјери да избјегне плаћање пореских обавеза није приказала опорезиви промет у укупном износу 771.800  еура. 

- Тачније, она није надлежном Пореском ограну подносила обавезне мјесечне пореске – ПДВ пријаве, нити је извршила плаћање припадајућих пореских обавеза и то:  ПДВ у укупном износу од 127.970 еура што је била у обавези  сходно Закону о порезу на додату вриједност,  као и обавезу пријаве и плаћања Пореза на доходак физичких лица за назначени период у укупном износу од 15.465 еура сходно Закона о порезу на доходак физичких лица- саопштено је из полиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
13. maj 2024 03:00