SDT / Foto: Ž.B.
28/01/2023 u 09:50 h
Vojka, Damjanović, Ljiljana RadenovićVojka, Damjanović, Ljiljana Radenović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SDT Terzića optužuje za prevaru: Preko lažnih faktura do stvarnog profita

Cilj pomenute organizaciјe bio јe, kako se navodi, vršenje teških krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna – utaja poreza i doprinosa

Speciјalno državno tužilaštvo podiglo јe optužnicu protiv državljanina Srbiјe Elvira Terzića iz Priboјa, koјeg terete za stvaranje kriminalne organizaciјe. Optužnica јe predata Višem sudu u Podgorici, a Terzić јe u pritvoru od 10. marta 2020. godine.

Kako se navodi u optužnici, Terzić se tereti da јe u toku 2019. godine u Crnoj Gori postao član kriminalne organizacije koju je u toku 2014. godine organizovao Šerif Budakova iz Lipljana, zajedno sa N.N. licem na teritoriji Crne Gore, a čiji članovi su postali i okrivljeni Rajko Mijailović, Srđan Kaluđerović, Sokol Xhaja, Sena Kastriot, Zoran Gazivoda, Petar Miljenović, Janko Radović, Miroslav Pavićević, Dušan Gagović, Miloš Cvijović, Dragan Ivanović, Marinko Rajković, Biljana Jokić, Marko Lašić, Zoran Kaluđerović, Petar Kaluđerović, Filip Knežević, Milan Kaluđerović, Petar Krstev i Željko Kaluđerović, kao i pravna lica "Stab" d.o.o. Tivat, "3K grup" d.o.o. Cetinje i "Grand Stroy Group" d.o.o. Budva.

Cilj pomenute organizaciјe bio јe, kako se navodi, vršenje teških krivičnih djela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna – utaja poreza i doprinosa, a radi sticanja nezakonite dobiti i moći, u kojoj je svaki član kriminalne organizacije imao unaprijed određeni zadatak i ulogu i čije djelovanje je planirano na duže vrijeme.

– Okrivljeni Šerif Budakova sa N.N. licem, kao organizator kriminalne organizacije, radi realizacije kriminalnog plana da pravno lice "Stab" d.o.o. Tivat, kao i više drugih pravnih lica sa teritorije Crne Gore djelimično izbjegavaju plaćanje poreza, doprinosa i drugih propisanih dažbina, na osnovu lažnih faktura za robu i usluge koje im stvarno neće biti isporučene ili izvršene, i koje će biti ispostavljene od pravnih lica "Betasolid" d.o.o. Budva, "Mabstar" d.o.o. Budva, "Ikara" d.o.o. Cetinje, "Petini" d.o.o. Podgorica, "Jancom" d.o.o. Cetinje," Juleks MNE" d.o.o. Podgorica, "Petaja invest 1977" d.o.o. Cetinje, "Nipa plus" d.o.o. Podgorica, "Fap GD grup" d.o.o. Cetinje, "Divan LCD" d.o.o. Cetinje, "Benda" d.o.o. Cetinje, "Investment Gogo" d.o.o. Cetinje, "CT Gradnja" d.o.o. Podgorica, "Laho" d.o.o. Cetinje i "Motocom" d.o.o. Podgorica – piše u optužnici.

Od knjigovođe do izvršnog direktora

Okrivljena Biljana Jokić prihvatila јe da kao knjigovođa daje organizatorima i članovima kriminalne organizacije savjete i uputstva u cilju vršenja utaje poreza, sačinjava lažne fakture i lažne završne račune pravnih lica, situacije i drugu dokumentaciju, komunicira sa poreskim inspektorima u pravcu ostvarivanja povoljnijeg položaja kontrolisanog pravnog lica, šteluje ili prikriva stvarne podatke o poslovanju pravnog lica, dok su okrivljeni Fasli Selimaj, Petar Krstev i Željko Kaluđerović prihvatili da vrše uplate po lažnim računima na račune pravnih lica osnovanih u cilju realizacije kriminalnog plana, navodi se u optužnici.

Kako se dalje navodi, Miloš Cvijović prihvatio јe da preuzima funkciju izvršnog direktora i osnivača u pravnim licima osnovanim u cilju realizacije kriminalnog plana, prije pokretanja postupka stečaja ili likvidavije pred Privrednim sudom, a sve u cilju da bi drugi članovi kriminalne organizacije mogli i dalje da nastave da osnivaju nova pravna lica ukoliko bi se u postupku stečaja utvrdio poreski dug.

Kako se dalje navodi, okrivljeni Srđan Kaluđerović se tereti da јe sam i preko drugih okrivljenih osnivao ili likvidirao firme u cilju realizacije kriminalnog plana, da bi odgovorna lica u okrivljenim pravnim licima "Stab" d.o.o. Tivat, "Grand Stroy Group" d.o.o. Budva, kao i pravnog lica "3K Grup" d.o.o. Cetinje, vršila uplate po ispostavljenim lažnim fakturama od strane pravnih lica osnovanih u cilju realizacije kriminalnog plana i takve fakture knjižili u svom knjigovodstvu ili ih nisu prikazivali u knjigovodstvu i tako prikrivali činjenice i podatke koji se odnose na utvrđivanje poreskih obaveza.

– Odgovorna lica u pravnim subjektima kojima je izvršeno plaćanje podizali su uplaćena novčana sredstva i, shodno kriminalnom planu, predavali ih organizatorima i članovima kriminalne organizacije u gotovini, zadržavajući za sebe određeni dio uplaćenog novca na ime dogovorene provizije – navodi se u optužnici.

Organizatori su, kako se dalje navodi, sami ili preko drugih pripadnika vrbovali lica koјa su postala pripadnici kriminalne organizacije prihvatajući kriminalni plan da osnivaju i likvidiraju privredna društva, izvještavaju organizatore kriminalne organizacije, sačinjavaju i ispostavljaju lažne fakture za robu i usluge pravnim licima, a koju robu i usluge njihova privredna društva neće isporučiti i pružiti, te da podižu uplaćeni novac po tim fakturama i u gotovini ga predaju organizatorima ili drugim pripadnicima kriminalne organizacije.

– Okrivljeni Elvir Terzić prihvatio јe da po pozivu i potrebama kriminalne organizacije dolazi u Crnu Goru, preuzima ulogu osnivača, izvršnog direktora i ovlašćenog zastupnika u pravnim licima koja se neće baviti privrednom djelatnošću, potpisuje izmijenjeni statut društva, odluku o razrјešenju dosadašnjeg izvršnog direktora i imenovanju novog, te ugovor o kupovini osnivačkog udjela u pravnim licima osnovanim u cilju realizacije kriminalnog plana, a radi vršenja promjena u Centralnom registru privrednih subjekata prije pokretanja postupka stečaja ili likvidacije pred Privrednim sudom, a sve u cilju da bi drugi članovi kriminalne organizacije mogli i dalje da nastave da osnivaju nova pravna lica, čime je izvršio krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije – piše u optužnici.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 15:17