/ - Адвокат Срђан Љешковић (приватна архива)
03/12/2021 u 14:33 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Суд одлучио да Љешковић не може да заступа Општину Колашин: "Ово је преседан, да се адвокату забрани да заступа клијента"

Општини Колашин су на овај начин грубо повријеђена права на правично суђење и онемогућена свака могућност за одбрану својих права и интереса, казао је Драган Булатовић секретар Секретаријата за финансије, имовину и економски развој Општине Колашин

Одлуком судије Основног суда Колашин одлучено је да адвокат Срђан Љешковић не може да заступа Општину Колашин која је тужена у овом предмету, сазнаје портал Дан. Адвокат Љешковић је казао да сматра да је ово преседан у судској пракси. Драган Булатовић секретар Секретаријата за финансије, имовину и економски развој Општине Колашин сматра да се на овај начин грубо повријеђена права на правично суђење и онемогућена свака могућност за одбрану својих права и интереса.

-Не дозвољава се адвокату мр  Срђану Љешковићу да заступа туженог у предметно правној ствари а ово из следећих разлога: ЧЛ. 53  ст 2 Закона о државној имовини је прописано да заштиту имовиноско правних интереса општине врши орган који одреди општина. У вршењу функција из става 2 овог члана заштитник односно надлежни орган општине има положај законског заступника правног лица. ЧЛ. 690 став 4. Закона о локалној самоуправи је прописано да послове заштите имовинско-правних  интереса општине врши орган који одреди општина  статутом у складу са законом. Ставом пет истог члана је потписано да у вршењу послова из става 4. овог члана надлежни орган општине има положај законског заступника општине пред судовима и другим надлежним државним органима- наведено је у образложењу одлуке суда.

У документу, у којем је портал Дан имао увид, наводи се да је Суд у посједу и интерног огласа који је тужени објавио за попуњавање радног мјеста заштитника имовинских правних интереса општине.

- Наведени интерни оглас налази се на сајту Општине Колашин. У свим досадашњим предметима Општину Колашин у својству законског заступника  заступао је изабрани заштитник имовинско правних интереса Општине Колашин што с е може видјети из већег броја судских предмета у којима је исти поступао. На опвакву одлуку суд упућује и став Вишег суда у Бијелом Пољу изражен у решењу  Гж. бр.304/10  од 27.4.20210. године којим решењем је укинута пресуда овог суда  П. бр. 96/09 од 18.12.2009. године по службеној дужности са разлога што је суд дозволио да страну у том поступку Министарства здравља, рада и социјалног старања заступа адвокат. Све истакнуто упућује на закључак да Општину Колашин у споровима пред судом може заступати надлежни орган општине који код исте непосредно постоји а да то нен може бити адвокат- наводи се у одлуци суда. 

Адвокат Љешковић је казао да је ово је преседан у судској пракси да се адвокату забрани да заступа клијента.

-По закону о парничном поступку судија има могућност уколико посумња у валидност пуномоћја да затражи да се донесе овјерено пуномоћје од надлежног органа. А пуномоћје које сам доставио суду је било потписано од стране градоначелника и овјрено печатом Општине и предато у оригиналу. Овим нечувеним поступком судија угрожава право на одбрану клијента путем пуномоћника којег изабере клијент сто је у супротности са чланом 6 Европске конвенције за заштиту људских права. Нетачни су наводи из рјешења које је донесено да је општина објавила оглас за именовање заступника чак и да је објавила то не спречава Општину да ангажује стручно лице који ће заступати њене интересе. Оваквим поступањем судија не само да је угрозила право на приступ суду и право на одбрану већ је и у записник унијела неистините садржај.  Свједоци смо да многе Општине у компликованијим предметима заступају адвокати.Тако није јасно ста је поступајући судија жељела постићи оваквим рјешењем и засто је то Општина КолаШин изузетак из правног промета ове државе- казао је у изјави за портал Дан адвокат Срђан Љешковић.

Драган Булатовић, секретар Секретаријата за финансије, имовину и економски развој Општине Колашин је у изјави за портал Дан казао да је у наведеном предмету Општина Колашин  тужена страна у спору за утврђивање права својине и накнаду штете. 

-Ријеч је о поступку који траје од 1993. године, а који је висе пута обустављан и прекидан због смрти тужилаца, те због утврђивања њихових наследника који настављају спор, на шта Општина Колашин није утицала. Општину Колашин заступао је Заштитник имовинско-правних интереса Општине Колашин који се још претходно изузео од заступања из разлога што је у наведеном предмету раније поступао као судећи судија. Општину Колашин је по пуномоћју заступао службеник Секретаријата за финансије, имовину и економски развој Општине Колашин, дипл. правник са положеним правосудним испитом на једном рочишту, а који је отказао пуномоћје из законских разлога, односно због родбинске везе са тужиоцима због чега би се нашао у конфликту интереса- прецизира Булатовић.

Он је навео да је "у међувремену, Заштитник имовинско-правних интереса Општине Колашин отишао је у старосну пензију, што је Суду познато".

-Рјешење о остваривању права на пензију Суду је достављано и у другим предметима, те је познато да Општину Колашин заступа напријед наведени запослени, а по пуномоћју Предсједника Општине Колашин који је по Статуту и Закону једини заступник Општине Колашин и њених интереса.  Општина Колашин контактирала је претходно Канцеларију Заштитника имовинско-правних интереса Црне Горе одакле је добијена информација да је тужена Општина и да Заштитник не може да преузме предмет, те да не постоје законске препреке у оваквој ситуацији да буде ангажован адвокат који би заступао Општину у њеним интересима. У спорном предмету Предсједник Општине Колашин, због свих напријед наведених разлога, ангажовао је стручну помоћ за заступање – Адв. Срђана Љешковића из Подгорице који би на адекватан начин бранио интересе Општине Колашин, а нарочито при чињеници да је ријеч о спору велике новчане вриједности (око пола милиона еура). Адвокату је дато уредно овјерено и потписано пуномоћје за заступање, на основу чега се исти обратио суду поднеском и новим доказима- навео је Булатовић.

Додаје: "Судећи Судија је Рјешењем на записнику од 23.11.2021. године констатовала да не дозвољава адвокату да заступа Општину Колашин у овом предмету наводећи да интересе Општине врши орган којег одреди Општина и да исти има заступника правног лица, те се на крају позвала да је Суд у ПОСЈЕДУ интерног огласа који је Општина Колашин објавила за попуњавање мјеста Заштитника имовинско-правних интереса, те да се исти налази на сајту Општине Колашин".

-На крају се Судија позвала на судску праксу Вишег суда који није дозволио да Министарство здравља, рада и социјалног старања заступа адвокат.  Општини Колашин су на овај начин грубо повријеђена права на правично суђење и онемогућена свака могућност за одбрану својих права и интереса. Општина Колашин тренутно нема Заштитника имовинско-правних интереса, и још је у фази расписивања јавног конкурса за попуњавање овог радног мјеста. Сходно закону, Суд мора знати да је наведено радно мјесто из категорије високог руководног кадра, и да се попуњавање овог радног мјеста врши путем јавног конкурса а не интерним огласом за који Судија тврди да је у посједу, иако исти не постоји- казао је Булатовић.

Он је додао да "Општина Колашин због оваквог поступања судећег судије изражава сумњу у рад и пристрасност Судије, због чега је у фази припреме обраћања Предсједнику суда и Судском савјету који ће испитати њено поступање у предмету".

-Ово све додатно при чињеници да је током поступка изражена оправдана сумња у налаз и мишљење вјештака грађевинске струке који је дат потпуно пристрасно и субјективно и на штету тужене Општине Колашин. Налазу је приговорено и тражено ново вјештачење што је Судија одбила, а накнадно су достављена Суду три налаза и мишљења судских вјештака који су потпуно супротни налазу вјештака коме је Суд поклонио пуно повјерење, а након којег достављања доказа Судија није дозволила адвокату да заступа Општину Колашин. Општина Колашин ће и по овом питању покренути поступке код Министарства правде Црне Горе и Тужилаштва, гдје ће доказати очигледне злоупотребе од стране судског вјештака, као и Судије у овом предмету, те ће покушати све да се коначно стане на крај пристрасним пресуђењима на штету Општине- закључио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 13:40