Зоран Бећировић (архива) / - фото: Иван Петровић ИПЕ
09/05/2022 u 16:37 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Суд првостепеном пресудом одбио тужбу против ДОО "Јумедиа монт": Бећировић није увријеђен и омаловажен

Довођење у везу тужиоца са Милом Ђукановићем не може довести до повреде части и угледа, јер се ради о предсједнику једне државе који је изабран од већине грађана те државе, образложено је у пресуди

Судија Основног суда у Подгорици Ана Делић донијела је првостепену пресуду, којом је одбила као неоснован тужбени захтјев Зорана Ћоћа Бећировића против ДОО "Јумедиа монт", чији је правни заступник адвокат Небојша Асановић. Тужбени захтјев се односи на текст објављен у дневним новинама и на порталу "Дан" под насловом "Нико неће да ради пут за Бећировића и Улаја", а подносилац тужбе тврди да се ради о неистинитим, увредљивим и омаловажавајућим тврдњама у намјери да се он дискредитује у црногорској јавности.

Бећировић тужбени захтјев темељи на тврдњи да су му објављивањем текста под наведеним насловом повријеђени част и углед, будући да је тужени у предметном тексту, како тврди у тужби, на злонамјеран начин изнио чињенице да се предметни пут између два скијалишта гради само за његове и потребе његових фирми, а он сматра да то није тачно и да је наведени пут од јавног интереса. У прилог томе, како наводи, говори чињеница да је тендер за изградњу пута расписао државни орган, односно Управа јавних радова, притом истичe да у предметном тексту није морало да се наводи ко су његови пријатељи јер је то његова приватна ствар, те да је то наведено у намјери да се он представи у погрешном контексту, а уз то је у тексту означен као "контроверзни бизнисмен".

– Доводећи у везу постављени тужбени захтјев са утврђеним чињеницама и законским одредбама, суд је мишљења да је тужбени захтјев неоснован – пише у првостепеној пресуди.

Првостепени суд је закључио да се тужени приликом сачињавања и објављивања спорног текста руководио не само својим правом, него и обавезом да упозна јавност, и то не само са чињеницама него и са индицијама које треба да наведу на одређено размишљање, а што је интерес сваког демократског друштва, те да не постоји узрочно-последична веза између радњи туженог и настанка нематеријалне штете за коју тужилац тврди да ју је претрпио.

Закупац земљишта код скијалишта на 90 година

Тужени је у одговору на тужбу у цјелости оспорио основаност тужбеног захтјева, истичући да је тачно да је објавио наведени текст, али да није тачно да је у њему наведено да се предметни пут гради за потребе приватних интереса тужиоца, нити је тачно да је намјера била да се тужилац у њему оцрни, нити да тужени ликује због тога што се нико није јавио на тендер и да је изразио отворену мржњу према тужиоцу.

– Напротив, у спорном тексту је наведено да је тужилац постао закупац земљишта код будућег скијалишта "1600" за период од 90 година, да може да гради хотел, туристичко насеље и апартмане за продају, а да је то предвиђено одлуком Владе и Управе јавних радова, због чега није имао ниједан разлог да сумња у истинитост и вјеродостојност предметних информација. Спорни текст треба посматрати као цјелину, јер у супротном не би било ниједног текста који не би био увредљив. Тужилац као јавна личност мора бити више трпељив и толерантан према писању медија јер је тужени спорни текст написао у доброј вјери и у складу са Кодексом новинара Црне Горе – пише у одговору на тужбу.

– Овај суд је цијенио и наводе текста да је тужилац "контроверзни бизнисмен", па је пошао од чињенице да се овај израз изводи из ријечи контроверзан, што значи споран или оспорен, па исти обавезно не упућује на криминалну прошлост – оцијенио је подгорички Основни суд.

Такође, како се даље наводи у пресуди, цијењени су и наводи да је тужилац у блиским пријатељским односима са предсједником државе Милом Ђукановићем, што тужилац није негирао, и да је повријеђено његово право на приватност које би за последицу имало накнаду тражене нематеријалне штете.

– Међутим, довођење у везу тужиоца са Милом Ђукановићем не може довести до повреде части и угледа јер се ради о предсједнику једне државе који је изабран од већине грађана те државе – пише у пресуди.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 18:46