Viši sud u Podgorici / -DAN
07/12/2022 u 11:15 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Suđenje ljekarima: Smrt porodilje Danke Komnenić skup nesrećnih okolnosti

Advokat Miloš Vuksanović je prigovorio iskazu optuženog Pavličića jer odgovornost za smrt Danke Komnenić želi da prebaci na njenu porodicu

Pred krivičnim viјećem koјim јe predsјedavala sudiјa Milena Matović u podgoričkom Višem sudu ljekar Miodrag Pavličić izrazio јe žaljenje za izgubljenim životom paciјentkinje Danke Komnenić i kazao da se ne osјeća krivim za smrtni ishod nakon operacije u koјoј јe asistirao hirurgu Vladimiru Dimovu. Pavličić јe istakao da često razmišlja o tome da li su kao tim mogli da učine više.

Zbog navodnog nesavjesnog liječenja pacijentkinje Danke Komnenić (32), koja je preminula 18. marta 2016. godine, na optuženičkoj klupi su ljekari Vladimir Dimov, Miodrag Pavličić i Edin Lamežević.

Pavličić je јuče, iznoseći odbranu pred sudom, potvrdio da je Komnenić bila njegov pacijent i da joj je zbog činjenice da je bila u drugom stanju predložio operaciju nakon porođaja, što je i učinjeno.

– Nisam je od tada gledao do dana kada su me pozvali u operacionu salu da asistiram doktoru Dimovu na prvoj laparaskopskoj operaciji odstranjivanja slezine kod nas – kazao je optuženi Pavličić.

Dimov tvrdio da niјe bilo kontrolnog pregleda

Ljekari Dimov, Pavličić i Lamežević su u istrazi ustvrdili da pacijentkinji Danki Komnenić u otpusnoj listi, niti usmeno, nijesu preporučili vakcinaciju, jer joj je tokom operacije sačuvan i ostavljen zdravi dio slezine.

Optuženi Dimov je pred tužiocem pojasnio da Komnenić bolju zaštitu od svoje akcesorne slezine nije mogla da ima, ali da to pacijentu ne predstavlja garanciju da ne može dobiti infekciju i sepsu.

Istakao јe da se to ne može garantovati ni nakon primljene vakcine.

Kazao je da Komnenić nije došla ni na jedan kontrolni pregled nakon operativnog zahvata, iako joj je rečeno da je to neophodno.

Pavličić je pojasnio da je pacijentkinji u tijelu ostavljen zdravi dio slezine (akcesorna slezina) koja je vremenom trebalo da preuzme funkciju odstranjenog organa. Tvrdio јe da јe stekao utisak da je doktor Dimov i prije hirurškog zahvata obavio razgovor sa pacijentkinjom i upozorio јe na moguće komplikacije.

– Otpusna lista je potvrda da je Dimov takav razgovor i obavio nakon operacije – kazao je Pavličić, prisjećajući se da je Dimov o toku operacije i kako treba da se reaguje i pri najblažem nazebu razgovarao sa pacijentkinjom i članovima njene porodice prilikom posjete u bolnici.

Pavličić je kazao da je pacijentkinju Komnenić tada poslednji put vidio i čuo.

– Kako to biva nakon uspješnih operacija pacijenti se izgube. Ukupnu problematiku saznao sam iz spisa predmeta i od kolega – rekao je on.

Pavličić je istakao da smatra da je doktor Dimov učinio sve što je trebalo u ovom slučaju kao i da je krajnji ishod skup nesretnih okolnosti.

Odgovarajući na pitanja tužiteljke Danke Đerić Ivanović kazao da je tokom operacije komentarisana mogućnost vakcinacije nakon hirurškog zahvata koja tada zakonom nije bila obavezna.

Na pitanje punomoćnika porodice pokojne Komnenić, advokata Miloša Vuksanovića, Pavličić je pojasnio da vakcinacija ne predstavlja apsolutnu zaštitu pacijenta nakon operacije slezine, ali može da umanji smrtni ishod. Pokojna Komnenić јe, tvrdi doktor, nakon operacije bila pokrivena antibioticima.

– Da je pacijentkinja došla na kontrolni pregled prije pojave simptoma, bila bi podvrgnuta provjeri vitaliteta slezine. Ultrazvukom i scintigrafijom bi se utvrdilo da li je akcesorna slezina preuzela funkciju slezine – precizirao je Pavličić.

Advokat Vuksanović je prigovorio iskazu optuženog Pavličića jer odgovornost za smrt Danke Komnenić želi da prebaci na njenu porodicu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. april 2024 11:52