Меденица / -Фото: Срђан Бољевић
19/05/2022 u 09:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Судија тврдио да је Меденица радила у корист Царина, Министарство правде: Провјерити наводе

Станковић дао изјаву у својству грађанина у склопу истраге против доскорашње предсједнице Врховног суда

Министарство правде позивало је Етичку комисију да предузме законом прописане радње и покрене дисциплински поступак против судије Јована Станковића, уколико се искази објављени у медијима покажу истинитим.

Судија херцегновског Основног суда Јован Станковић тврди да је бивша предсједница Врховног суда Весна Меденица од њега изричито тражила да у једном предмету донесе пресуду у корист фирме Царине.

Он је то наводно саопштио на саслушању у Специјалном полицијском одјељењу, гдје је дао изјаву у својству грађанина у склопу истраге против доскорашње предсједнице Врховног суда, која се сумњичи за противзаконити утицај.

Станковић је надовни рекао да се притиску Меденице није могао одупријети, али тврди да јесте притисцима који су долазили од вршитељке дужности предсједнице Врховног суда Весне Вучковић.

Због тога из Минисатства правде кажу да уз велику бригу и дужну пажњу, цијенећи независност и непристрасност судске власти, прате поступке који су данас тема лаичке и стручне јавности.

- Јучерашњи медијски натписи који се односе на изјаву једног судије не смију остати нерасвијетљени од стране релевантних институција. С тим у вези, желимо да подсјетимо да независност судства почива на интегритету и способности сваког судије да се одупре било ком виду утицаја и притиска- истиче се у саопштењу Министарства правде.

Судија, како наводе, мора бити комплетна личност коју ће красити храброст и правичност, која је свјесна тежине свог позива и обавеза које из тога проистичу.

-Зато овом приликом позивамо Етичку комисију да предузме законом прописане радње и покрене дисциплински поступак против судије, уколико се искази објављени у медијима покажу истинитим- закључује се у Министарству правде.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 05:48