Kavarić / -FOTO: RTCG
07/03/2023 u 09:24 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Turskog biznismena traže zbog veza sa mafijom, brani ga Kavarić

Crnogorski organi nijesu postupili zakonito i policija je donijela rješenje o protjerivanju, a to je svakako jedan nezakonit i varvarski način, rekao je Кavarić za "Dan"

Podgorička policija uhapsila je turskog biznismena Ahmeta Кalioncu, za kojim je bila raspisana međunarodna potjernica zbog, kako se sumnja, veza sa građevinskom mafijom u njegovoj zemlji.

On je lišen slobode u trenutku kada je prilazio kući koju je iznajmio u Podgorici.

Advokat Dalibor Кavarić izjavio je da vjeruje da je hapšenje njegovog klijenta povezano sa aktuelnim dešavanjima u Turskoj nakon razornog zemljotresa, jer je Кalioncu povezan sa jednom građevinskom firmom.

– Mom klijentu je saopšteno da ga Turska potražuje radi nekog krivičnog djela u vezi sa platnim karticama. Međutim, porodica i ja sumnjamo da je motiv njegova veza sa građevinskom firmom za proizvodnju betona. Ako imamo u vidu trenutna dešavanja u Turskoj i hapšenja vlasnika građevinskih firmi u toj zemlji, porodica i ja smo uvjereni da je to pravi razlog njegovog privođenja – kazao je Кavarić.

On smatra da su optužbe za navodno drugo krivično djelo samo izgovor kako bi njegov branjenik bio što prije bio izručen Turskoj.

– Nakon što smo porodica i ja kao njegov branilac provjerili u Višem sudu u Podgorici, kod sudije za istragu, koji je nadležan za postupak ekstradicije, utvrdili smo da on nije privođen sudiji, kako to predviđaju zakon i međunarodna konvencija o ekstradiciji. Da bi počeo proces ekstradicije, on je morao biti priveden sudiji za istragu. Umjesto pokretanja zakonitog izručenja, policija vrši faktičko izručenje tako što je Кalioncu prekinula privremeni boravak i donijela ili planira da donese rešenje o protjerivanju – saopštio je Кavarić.

On je podsjetio da Crna Gora po međunarodnoj konvenciji, kao i druge države potpisinice, nije dužna da izruči stranca njegovoj matičnoj državi ako bi u istoj mogla biti izrečena smrtna kazna ili ako postoje okolnosti koje ukazuju da bi u svojoj državi mogao imati nehuman ili nepravedan sudski tretman.

– Ja ću sjutra izvršiti uvid u spise predmeta, ali je sigurno da se na ovaj način ne mogu izručivati strani državljani. Crnogorski organi nijesu postupili zakonito i policija je donijela rješenje o protjerivanju, a to je svakako, kada je u pitanju strani državljanin, jedan nezakonit i varvarski način – rekao je Кavarić za "Dan".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 18:14