Policija, ilustracija / - FOTO. UPRAVA POLICIJE, TVITER POLICIJA, ILUSTRACIJA
18/08/2024 u 17:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

U Podgorici uhapšen državljanin Poljske, osumnjičen za višemilionske prevare

Crnogorska policija uhapsila je u Podgorici državljanina Poljske R.K.Z. (51), osumnjičenog za višemilionske prevare, za kojim su Poljska i Južna Koreja raspisale međunarodnu potjernicu.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, R.K.Z. su uhapsili službenici Sektora za borbu protiv kriminala – FAST tim za ciljane međunarodne Interpolove potjernice, nakon višemjesečnih aktivnosti ciljanog traganja.

- Sumnjiči se za krivična djela iz oblasti ekonomskog kriminala, i to težak obik prevare u većem obimu, pranje novca, krađa i povreda zakona, za koje je propisana kazna doživotnog zatvora u Južnoj Koreji - kaže se u saopštenju.

Navodi se da je R.K.Z. jedan od osnivača i vlasnika fonda „Future net“ u čijoj je djelatnosti trgovina digitalnim i kriptovalutama.

- On je osumnjičen da je, zajedno sa svojim partnerom S.M., oštetio veći broj lica sa teritorija Poljske i Južne Koreje, nanijevši štetu u ukupnom iznosu od oko 21 milion dolara- kazali su iz policije.

Kako su naveli, njegov partner S.M. je uhapšen u Grčkoj, a zatim u Albaniji, dok je R.K.Z. 2022. godine bio uhapšen u Italiji odakle je pobjegao iz kućnog pritvora.

- Kontinuiranim radom na utvrđivanju tačne lokacije lica na crnogorskom primorju, ali i Podgorici, službenici NCB Interpol-a Podgorica su ga juče locirali i lišili slobode u Master kvartu, gdje se skrivao pod lažnim identitetom - kaže se u saopštenju.

Navodi se da su, nakon što je u komunikaciji sa inostranim partnerima potvrđen identitet osumnjičenog, izvršeni pretresi na lokaciji gdje je boravio.

Kako su kazali iz policije, službenici Grupe za visokotehnološki kriminal i Regionalnog centra bezbjednosti „Centar“ pronašli su i oduzeli tehničke uređaje i predmete za koje se sumnja da proističu iz krivičnog djela i koji su privremeno oduzeti do okončanja ekstradicionog postupka.

- R.K.Z. će biti sproveden sudiji za istrage Višeg suda u Podgorici u cilju određivanja ekstradicionog pritvora - dodaje se u saopštenju.

Ko je Poljak uhapšen u Podgorici: Od prevara, pranja novca do kripto valuta

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 21:16