/ - MILOVIĆ UHAPŠEN U MOSKVI/ -FOTO: TELEGRAM/PRINTSCREEN
17/02/2024 u 12:44 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Ukinut pritvor Draženu Miloviću: Rusija neće da ga izruči Crnoj Gori?

Podsjećamo, 14. juna 2023. u Moskovskom gradskom sudu održana sjednica na kojoj je razmatrana Milovićeva žalba u krivičnom predmetu o njegovom izručenju organima Crne Gore

Nadležne vlasti Rusije donijele su odluku o ukidanju pritvora Draženu Miloviću, kojeg potražuju istražni organi Crne Gore, saznaje portal Dan od više izvora.

Portal Dan imao je uvid u dokument, odluku, nadležnog tužioca Moskve, od 17. januara 2024., u kojoj se navodi da su razmotreni razlozi za ekstradiciju i da nema osnova da Milović bude više u pritvoru.

Podsjećmo, Milović je uhapšen u Moskvi po potjernici raspisanoj u cilju vođenja krivičnog postupka zbog šverca droge. Ranije su pojedini ruski mediji prenijeli  stav da Milović ne treba da bude izručen "neprijateljskoj zemlji".

Navodi iz odluke tužilaštva u Moskvi:

Portal Dan dobio je na uvid originalnu i prevedenu odluku o ukidanju pritvora MIloviću, ovjerenu kod notara - 17. jan. 2024.:

"Savelovski međuokružni tužilac Moskve, viši savjetnik Kalgan M.A., nakon što je razmotrio materijale provjere ekstradicije u vezi Milović Dražena,

Odredio:

- 12. maja 2023. godine, zaposleni u Odeljenju za krivične istrage Glavne uprave Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije za Moskvu priveli su i istog dana dostavljeno u Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije u Sokolskom okrugu Moskve Milović Dražena, rođen 18.04.1987, rodom iz Jugoslavije, dr. Republike Srbije, Bosne i Hercegovine.

-Njegov identitet je utvrđen na osnovu pasoša građanina Republike Srbije broj (portal Dan iz poštovanja kodeksa neće objaviti broj ličnog dokuemnta), izdat od 23.10.2018, vlasti navedene države.

-Prilikom pregleda pritvorenog prema specijalizovanoj evidenciji Narodne centralne banke Interpol Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije utvrdio je da za Miloviće D.  tragaju nadležn organi Crne Gore..

- U vezi sa njim je izdato CRVENO OBAVJEŠTENJE broj A-3603/4-2023. (CRVENA INTERPOLOVA POTJERNICA)

- Inicijatoru potrage putem Interpolovih kanala obavješteni su zaposleni policije o pritvaranju Milović D. na teritoriji Ruske Federacije, istovremeno su zatraženi materijali koji potvrđuju njegovo prisustvo u traženje i namjera da se traži ekstradicija. Namjera da se traži ekstradicija Milović D. za krivično gonjenje potvrđeno.

- Odredio mjeru prevencije u vidu pritvora, koja je u skladu sa zakonom utvrđenom procedurom više puta produžavana (poslednji put-11.09.2023. do 12 mjeseci, odnosno do 12.05.2024.).

- Na osnovu navedenog, rukovodeći se čl. 57, 62 Konvencije dat 07.10.2002. O pravnoj pomoći i pravnim odnosima u građanskim stvarima, porodičnih i krivičnih predmeta", čl. 110 Zakona o krivičnom postupku Ruske Federacije, krivičnom postupku Ruske Federacije, preventivna mjera se ukida kada se nema potrebe;

- Savelovskoj međuokružnom tužilaštvu Moskve 17.01.2024. dostavljene su dobijene informacije o odbijanju Generalnog tužilaštva R. Federacije o izručenju Milovića D. nadležnim organima Crne Gore.

-Nema drugih osnova za zadržavanje Milović D u pritvoru.

-Na osnovu navedenog, rukovodeći se čl. 57, 62 Konvencije dat 07.10.2002. O pravnoj pomoći i pravnim odnosima u građanskim stvarima, porodičnih i krivičnih predmeta", čl. 110 Zakona o krivičnom postupku Ruske Federacije,

Rešenje:

1. Osloboditi Milović Dražena, rođenog 18.04.1987, Iz Federalnog kazneno-popravnog centra br. 4 Federalne kazneno-popravne službe Rusije u Moskvi.

2. Kopiju ove rezolucije poslati na izvršenje načelniku FKU SIZO-4 Federalne kazneno-popravne službe Rusije u gradu Moskva-

Savelovski međuokružni tužilac Moskve Viši savjetnik pravde

M.A. Kalgin

 

 

 

– U Moskvi su službenici NCB Interpola Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije i Glavne uprave za krivične istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije lišili slobode 36-godišnjeg državljanina Crne Gore Dražena Milovića. Okrivljeni je stavljen na međunarodnu potjernicu na inicijativu organa za sprovođenje zakona Crne Gore u martu 2023. godine, kao član organizovane grupe – saopšteno je ranije  agenciji TASS iz pres-centra ruskog ministarstva nakon hapšenja.

Prema navodima sa zvaničnog sajta ruskih advokata, o čemu je Dan ranije pisao,  19. juna, u Savelovskom okružnom sudu Moskve, održano je ročište za produženje ranije izrečene mjere pritvora, kako su naveli, državljaninu Republike Srbije Draženu Miloviću.

Nadležni u Rusiji ne bi da izruče Milovića "nepriјateljskoј Crnoј Gori"

Prethodno je 14. juna 2023. u Moskovskom gradskom sudu održana sjednica na kojoj je razmatrana Milovićeva žalba u krivičnom predmetu o njegovom izručenju organima Crne Gore.

– Riječ je o situaciji bez presedana da državljanin Srbije, zemlje prijateljske Ruskoj Federaciji, bude izručen zemlji koja je članica NATO-a i koja je označena kao neprijateljska (Uredba Vlade Ruske Federacije od 5.3.2022. br. 430-r) – ocijenjeno je tada u tekstu na pomenutom sajtu.

Predsjednički Savjet Rusije zabrinut zbog mogućeg izručenja Milovića Crnoj Gori

Podsjećamo, policajci su u Moskvi 15.5.2023. uhapsili 36-godišnjeg Dražena Milovića, za kojim je preko Interpola raspisana međunarodna potjernica zbog krijumčarenja droge. Dražen Milović je, kako se navodi u članku, na potjernici Crne Gore od marta 2023.

Dražen Milović je pomenut u istrazi Specijalnog držacvnog tužilaštva Crne Gore, koje ga dovodi u vezu sa Radojem Zvicerom i "Kavačkim klanom". 

- U Moskvi su službenici NCB Interpola Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije i Glavne uprave za krivične istrage Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije lišili slobode 36-godišnjeg državljanina Crne Gore Milović Dražena. Okrivljeni je stavljen na međunarodnu potjernicu na inicijativu organa za sprovođenje zakona Crne Gore u martu 2023. godine, kao član organizovane grupe - saopštile su tada ruske novinarske agencije.

image
- - FOTO: DOKUMENT - PORTAL DAN ZABRANJENO PREUZIMANJE FOTOGRAFIJE BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE PORTALA DAN
image
- FOTO: DOKUMENT - PORTAL DAN ZABRANJENO PREUZIMANJE FOTOGRAFIJE BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE PORTALA DAN
image
- FOTO: DOKUMENT - PORTAL DAN ZABRANJENO PREUZIMANJE FOTOGRAFIJE BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE PORTALA DAN

(Zabranjeno preuzimanje fotografija bez saglasnosti redakcije portala Dan)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:43