Андриј Наумов / - фото: Принтскрин
18/06/2022 u 09:43 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Украјински "краљ смарагда" тражи азил у Црној Гори

Српска полиција је потврдила да је украјински држављанин ухапшен на граничном прелазу Прешево, на улазу у Сјеверну Македонију. Код њих је пронађено 607.990 еура и 124.924 долара у готовини, као и два драга камена – смарагда

Некадашњи први обавјештајац Украјине Андриј Наумов, који је недавно ухапшен у Србији, од напуштања земље 22. фебруара па све до хапшења боравио је у Црној Гори, гдје је уживао заштиту државног врха, открива извор Објектива близак црногорској Агенцији за националну безбедност.

Први обавјештајац се у Црној Гори дружио са Игором Коломојским, бизнисменом из Дњепропетровска, некадашњим гувернером те области, иначе главним финансијером организације Десни сектор и партнером Игора Лузаренка.

– Коломојском је од 5. марта 2021. године било забрањено да уђе у САД, али та санкција је у међувремену скинута, каже извор Објектива напомињући да се не зна разлог што је таква одлука повучена.

Њихов саговрник напомиње да је вијест о увођењу санкција према Коломојском свјетској јавности лично саопштио амерички државни секретар Ентони Блинкен, а да је Владимир Зеленски подржао такву одлуку Вашингтона.

Коломојски се терети да је, између осталог, прије приватизације Privatbanke свој капитал од 5,5 милијарди долара изнио у иностранство.

Наумов је у Црној Гори у блиским односима и са Ризваном Бабајевим, такође финансијером Десног сектора, кога Русија потражује због учествовања у криминалним радњама, али црногорска власт је одбила његово изручење, и он сада тражи политички азил у Подгорици.

Један од блиских сарадника Наумова је и Владимир Костелман, власник компаније „Фози груп” и већински власник Запад банке у Црној Гори, око чије се продаје тренутно воде преговори у Подгорици. Сувласници Запад банке су и брачни пар Моровски – супруг Вадим има 8,4 одсто, а супруга Лјиља 14,6. Костелман у Украјини поседује банку Исток, као и ланац супермаркета „Силпо”.

Занимљиво је да преко ове банке (Исток) иде новац који уплаћују невладине организације широм света за помоћ Украјини. Наумов је ухапшен на југу Србије заједно с једним немачким држављанином, наводно његовим возачем.

Српска полиција је потврдила да је украјински држављанин ухапшен на граничном прелазу Прешево, на улазу у Сјеверну Македонију. Код њих је пронађено 607.990 еура и 124.924 долара у готовини, као и два драга камена – смарагда.

(ОБЈЕКТИВ.РС.)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 05:48