фото: Портал Прес / - фото: Портал Прес
05/05/2022 u 17:58 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(ВИДЕО) Весна Меденица скривала од АСК-а да је њен син купио дуплекс стан од 350.000 еура

Меденица је у вријеме куповине стана био студент, а свега неколико мјесеци раније основао је своју фирму “ТИМИ”

Дугогодишња предсједница Врховног суда Весна Меденица годинама је скривала од Агенције за спрјечавање корупције (АСК) да је њен син Милош Меденица у новембру 2013. године купио дуплекс стан у центру Подгорице, који је тада платио 222.600 еура, пише портал Прес.

Меденица је у вријеме куповине стана био студент, а свега неколико мјесеци раније основао је своју фирму “ТИМИ”.

Његови званични приходи у то вријеме нису били довољни да покрију ту трговину.

Према подацима Мреже за истраживање организованог криминала и корупције – ЛУПА и портала ПРЕСС управо Специјално државно тужилаштво (СДТ) спроводи финансијску истрагу у коју је укључена и куповина поменутог дуплекса.

Документација до које смо дошли показује да је Меденица 19. новембра 2013. године купио два стамбена простора од 91 и 68 м2, која су повезана у дуплекс стан, код црногорске НЛБ банке.

Ради се о некретнинама које су раније биле у власништву цетињске компаније “ЛИПА”. Меденица је квадрат стана платио по цијени од 1.400 еура, односно укупно 222.600 еура.

Интересантно је, наводи овај портал, да је неколико година касније, у јануару 2018. године, тај дуплекс стан процијењен на скоро 350.000 еура, односно око 127.000 еура више.

Процјену вриједности стана урадио је процјењивач Александар Живаљевић, док је обрађивач процјене био Републички завод за урбанизам и пројектовање (РЗУП), у којем је већински власник Ацо Ђукановић – брат предсједника државе Мила Ђукановића.

Процјена је урађена како би Меденицина компанија “ТИМИ” могла да добије кредит код Прве банке од 195.761 еуро, а онда и да тај исти кредит рефинансира преко владиног Инвестиционо развојног фонда (ИРФ).

Процјена РЗУП-а

У захтјеву из јануара 2018. године, који је упућен ИРФ-у, наведено је да компанија “ТИМИ” као средство обезбјеђења кредита нуди дуплекс стан, који се налази 800 метара од центра града.

“Предметна непокреност-стамбени простор (дуплеx стан) налази се на првом спрату стамбене зграде. Оријентисаност је ка југу и сјеверу. Стамбени простор је организован из више просторија које се налазе у два нивоа. Улаз у стан је са степеништа одакле се улази у ходник, који воду у остале просторије. Стан се састоји из два ходника, дневне собе, трпезарије, кухиње, три купатила, три спаваће собе, двије радне собе и балкона.

Предметна непокретност, дуплеx стан је комплетно реновиран, са материјалима високог квалитета, уградни плакари пуно дрво, квалитетна браварија, храстов паркет, молерај високог квалитета, ђакузи каде у купатилима, увозна керамика и одрађени су спуштени плафони”, пише у документу ИРФ-а.

Интересантно је да је руководство ИРФ-а, на челу са тадашњим директором Зораном Вукчевиће, уважило процјену Живаљевића, иако он није био на листи овлашћених процјењивача фонда.

Кредит од 195.761 еуро је одобрен у фебруару 2018. године од стране ИРФ-а. То, међутим, није једини одобрени кредит ИРФ-а компанији “ТИМИ”. Према истим подацима владин фонд је, посредством Прве банке одобрио кредит од 200.000 еура за рефинансирање кредитних потраживања компаније “ТИМИ” у августу 2016. године.

Крајњи рок отплате другог кредита, према уговору, је фебруар 2028. године.

Весна Меденица је ухапшена 17. априла на Аеродрому Голубовци, док је покушавала да се укрца на посљедњи лет за Београд те вечери.

Недуго након хапшења, судија за истрагу Вишег суда у Подгорици Сузана Мугоша одредила је Меденици притвор до 30 дана на захтјев Специјалног државног тужилаштва (СДТ).

На терет јој се ставља кривично дјело стварање криминалне организације из чл. 401а ст.2 и протвивзаконит утицај из чл. 422 ст.1, П.В. због кривичног дјела давање мита.

Полиција потражује њеног сина, који се налази у Београду. Виши суд донио је наредбу за расписивање националне потјернице за Милошем Меденицом.

Он се сумњичи да је формирао криминалну организацију ради шверца цигарета, дроге, али и незаконитог утицаја приликом доношења одлука у судским предметима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 19:53