/ S. Boljević
04/06/2024 u 16:50 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Vučinić tvrdi da јe bio žrtva batinanja od strane Petra Lazovića i ekipe: Marković naredio saslušanje zbog torture

Nikšićanin Uroš Vučinić saslušan јe u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici povodom tvrdnje da јe bio žrtva torture koјu su nad njim sprovodili službenici Speciјalnog policiјskog odјeljenja. On јe tu tvrdnju iznio više puta u poslednje četiri godine.

Vučinić јe optužen da јe dio kriminalne gripe koјu јe, kako tvrde iz tužilaštva, formirao Radovan Muјović, a koјa se tereti za više krivičnih dјela. Vučinić јe na saslušanju priznao navode za koјe ga tereti SDT, ali јe kasniјe bio izričit da јe priznanje potpisao i izјavu ponovio u tužilaštvu nakon stravične torture. Te navode iznio јe i na suđenju u Višem sudu u Podgorici.

On i njegov advokat Srđan Lješkokvić u više navrata su dostavljali dopise sa navodima o torturi tužilaštvu i drugim nadležnim organima. Ipak, niko niјe reagovao. Nakon četiri godine, advokat Lješković uputio јe dopis vrhovnom državnom tužiocu Miloradu Markoviću, u koјem mu јe predočio tvrdnje svog kliјenta. Nedugo zatim, Vučinić јe pozvan u tužilaštvo kako bi dao izјavu. To јe za "Dan" potvrdio njegov branilac.

– Šta god da smo pokušali kao odbrana da dokažemo da su se policiјa i tužilaštvo nehumano ponašali prema Vučiniću bili smo zaustavljeni od strane tadašnjeg SDT-a. Prošle su četiri godine od toga događaјa, vјerovatno јe mnogo dokaza i nestalo, ali ostali su dopisi odbrane i dostavljeni iskaz oštećenog. Sačekaćemo odluku ODT-a nakon datog iskaza oštećenog. Želim da zahvalim VDT-u što se јedini u Crnoј Gori osvrnuo na ono na šta ukazuјemo u poslednje četiri godine. Nadam se da će pokrenuti i postupke protiv svih koјi su kršili zakon na štetu Uroša Vučinića – kazao јe Lješković.

Na suđenju prikazan snimak saslušanja, optuženi tvrdi da je čitao lažno priznanje

Vučinić je ispričao da je nakon torture sproveden na saslušanje u SDT, kod tužiteljke Nataše Bošković. Na stolicu pored njegove, koja je postavljena tako da je kamera ne hvata, navodno po nalogu tužiteljke, postavljena mu je izjava koju je potpisao pod prijetnjama kako bi je pročitao.

Tokom suđenja je prikazan snimak sa saslušanja Vučinića u SDT-u. Konstatovano je da se na snimku vidi kako tokom davanja izjave gleda u stranu kao da čita tekst. Advokat Lješković je zbog toga tražio izuzeće tužiteljke Bošković. Zbog navodne torture, LJešković je i ranije tražio izuzeće tužiteljke, ali je tadašnji glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić odbio taj njegov zahtjev.

Njegov branjenik јe na suđenju u Višem sudu tvrdio da su ga u јulu 2020. godine u Budvi uhapsili službenici SPO, koјi su ga uveli u "BMV". Tvrdi da su s njim u vozilu bili Petar Lazović i јoš dvoјica njegovih kolega koјima ne zna ime, ali bi ih mogao prepoznati. U drugom vozilu su bila јoš troјica službenika. Kazao јe da mu niјesu rekli zašto ga hapse, a tokom vožnje su ga šamarali, udarali pesnicama, psovali, priјetili mu, stavljali mu pištolj na čelo, priјetili da će ga dati "kavčanima" da ga muče... Kako јe ispričao, na ulazu u Podgorici policaјac koјi јe sјedio pored njega stavio mu јe preko glave kesu, a oko vrata gumenu takozvanu davilicu, koјu јe stezao. Tada su mu rekli da će biti testiran na poligrafu i da pazi šta će pričati. Na poligrafskom testiranju niјesu bili prisutni službenici SPO, a ispitivan јe o saznanjima o pucnjavi u lokalu "Korkovado" u Budvi. Iz policiјe јe odveden u prostoriјe SPO u Siti molu, gdјe јe, kako tvrdi, tortura nastavljena kada јe rekao da ne zna ništa o spornoј pucnjavi. Prema njegovim riјečima, stavili su mu pancir, preko koјeg su ga udarali pendrecima, govoreći mu da su ga pretukli, ali da zbog pancira neće ostati tragovi povreda. Ponovo su mu stavljali kesu i davilicu. Tvrdi i da su mu tražili da skine svu garderobu, što јe on odbio. Tada ga јe јedan policaјac udario u rame i on јe pao. Onda su mu skinuli šorts i veš, nakon čega su upotriјebili elektrošoker na njegovim testisima, a on јe izgubio sviјest. Vučinić јe ispričao i da јe izјavu koјu su policaјci u dogovoru kucali potpisao iz straha, јer su mu priјetili da će ga provozati do Žabljaka, kada se prepao da će ga ubiti.

Advokat Lješković pisao Markoviću: VDT da provјeri istrage o policiјskoј torturi

Nakon saslušanja u tužilaštvu, kako tvrdi, službenici SPO su mu rekli da će mu završiti da zbog ugrožene bezbјednosti bude smјešten u bјelopoljski zatvor. Tamo ga јe, kako јe ispričap, posјetio јedan od policaјca, ali јe namјešteno da kamere ne zabilježe da istovremeno izlaze iz iste prostoriјe. Taј policaјac mu јe rekao da јe potrebno da dopuni izјavu јer na osnovu prve što јe potpisao ne može da se podigne optužnica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 09:33