Алуминијумски комбинат
30/04/2021 u 09:31 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Давањем гаранција држава оштећена за 127 милиона

Из садржине уговора произилази да се Црна Гора одриче потраживања и даје субвенције за струју и издаје гаранције на кредите КАП-у у укупном износу од 307.479.616,40 еура
Црна Гора је претпрјела и даље трпи штету која се односи на камате и трошкове провизије, а која се тиче случаја „КАП”. То је јуче саопштила специјални тужилац Лидија Вукчевић која поступа у овом предмету. Констатовано је да је издавањем гаранција КАП-у буџет оштећен за 127 милиона, али да је случај све ближи подизању оптужнице. Постоји основана сумња да штета за буџет Црне Горе као директна штета наступила даном исплате предметних гаранција из средстава државе Црне Горе у цјелокупном износу плаћених гаранција од 127.425.802,04 еура.
– КАП је приватизован у децембру 2005. године. Контролни пакет акција компаније купила је компанија Salomon Enterprises Limited, касније преименована у CEAC, која је основана ради управљања имовином ЕН плус групе у источном региону Европе. Уговор о купопродаји акција фондова у КАП-у закључен је 27. јула 2005. године. Влада је акције продала компанији Salomon Enterprises Limited, односно CEAC-у, и то укупан контролни пакет дионица КАП-а за 48,5 милиона еура, при чему је купац имао обавезу да инвестира 55 милиона еура – саопштила је Вукчевићева.
Истакла је да је CEAC, како се наводи, 2007. године покренуо поступак против државе Црне Горе, пред арбитражом у Франкфурту, са одштетним захтјевима од око 300 милиона еура.
– А Влада је 16. новембра 2009, како је саопштено, потписала уговор о поравнању са Salomon Enterprises Limited, односно CEAC-ом, којим се обавезала да ће поред осталих државних помоћи, које се дају КАП-у, издати и пет државних гаранција на кредите које користи та компанија у износу до 135 милиона еура – појаснила је специјални тужилац Лидија Вукчевић.
Осумњичени се бране са слободе
Бивши министар економије Бранко Вујовић и његови некадашњи сарадници приведени су недавно у Специјално државно тужилаштво на саслушање због сумње на злоупотребу службеног положаја у случају „КАП”. Кривичном пријавом је обухваћено 12 особа, а ради се о члановима некадашње комисије за контролу државне помоћи из Министарства финансија и одређеним службеницима Министарства економије. Саслушани су пуштени да се бране са слободе. Осумњичени су Бранко Вујовић, Рефик Бојаџић, Горан Николић, Дамир Рашкетић, Митар Бајчета, Дарко Коњевић, Соња Баћовић, Благоје Микетић, Ирена Бокун, Вукица Перовић и Драган Кујовић, а поступком је обухваћен и Зоран Мартиновић.

Из садржине наведеног уговора произилази да се држава Црна Гора одриче потраживања, даје субвенције за струју и издаје гаранције на кредите КАП-у у укупном износу од 307.479.616,40 еура. Саопштено је да, за разлику од тога власници КАП-а En+grupa и CEAC уложена средства у КАП наводе у овом уговору да неће потраживати од своје компаније у укупном износу од око 60 милиона еура (40.406.434,00 еура и 27.790.234,00 долара).
– Уговором о поравнању закљученим 16.11.2009. године, поред осталог, регулисано је да су КАП и CEAC позајмили средства у складу са Уговором о средњорочном финансирању везано за термински кредитни финансијски аранжман у износу od 235.000.000 долара кoји је закључен 11.4.2007.године, а редефинисан 31.10.2007. године са конзорцијумом банака, од којег износа је КАП позајмио 179.000.000 долара, а CEAC 56.000.000 долара, док је En+grupa дала гаранцију за кредите одобрене према MTFFA- Уговору о средњорочном финансирању. Поступци, односно процедуре у вези са подношењем захтјева за издавање државних, гаранција били су регулисани у спорном периоду прописима који су били на снази и који су морали бити спроведени у случају издавања гаранција КАП-у, од стране Владе ЦГ, међутим, постоји основана сумња да у овом случају ти поступци нијесу на законски начин спроведени – саопштила је, поред осталог, Вукчевићева.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. maj 2024 14:34