Aleksa Bigović / - ALEKSANDAR JAREDIC
12/09/2024 u 17:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Bigović: Preokret će tražiti smanjenje komunalija i olakšice za nove preduzetnike

Preokret će kroz izmjene i dopune odgovarajućih lokalnih odluka tražiti niz povlastica i olakšica kako bi se podstaklo pokretanje novih biznisa i doprinijelo razvoju lokalne ekonomije, saopštio je danas Aleksa Bigović, kandidat za odbornika na listi Ovako više ne može – Preokret – Srđan Perić.

Najteži korak u poslovanju je onaj početni, kako finansijski tako i organizaciono, dodaje Bigović.

- Zato Glavni grad

mora da ponudi konkretne podsticaje novim preduzetnicima, posebno u vidu plaćanja komunalnih usluga. U prvom redu, zahtijevaćemo da lokalna uprava ponudi mogućnost odloženog plaćanja komunalnih usluga na određeni period za nove preduzetnike, kako bi im se dalo vremena da stabilizuju svoje poslovanje, saopštio je on.

Osim toga, navodi Bigović, već u prvim mjesecima mandata lokalne uprave tražićemo smanjenje cijena komunalnih usluga kao što su voda i odvoz komunalnog otpada za novoregistrovane preduzetnike sa teritorije Glavnog grada, kako bi se dodatno podstakla privredna djelatnost na lokalnom nivou.

Bajagić: Nema održivih javnih politika bez stvarnog uključivanja građana u donošenje odluka

On ističe da će se osim povlastica za komunalije, Preokret zalagati i za poreske olakšice u cilju podsticanja preduzetništva. Tražićemo oslobađanje od plaćanja poreza na dobit za određeni period za novoregistrovane preduzetnike, kao i oslobađanje od plaćanja poreza na imovinu za poslovne prostore koje koriste novi preduzetnici.

- Ono što Glavni grad u srednjem roku treba da ponudi su i poreski krediti za ulaganja u opremu, tehnologiju odnosno primanje u radni odnos novih zaposlenih. Podgorica mora da prepozna važnost podrške novim preduzetnicima i stvaranja povoljnog poslovnog okruženja. Moramo spriječiti dalje spoticanje preduzetničkog duha, jer samo kroz stvaranje nove vrijednosti i ulaganje u sopstvene kapacitete možemo ići naprijed. Glas za Preokret je glas za istinski razvoj preduzetništva, zaključio je Bigović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 23:59