Bedemi Kotora / - SHUTTERSTOCK
26/09/2024 u 16:41 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

DA: Formirati preduzeće za upravljanje i rekonstrukciju bedema Kotora

Formiranje opštinskog preduzeća koje će biti specijalizovano za upravljanje, očuvanje i rekonstrukciju bedema Kotora ima za cilj da osigura dugoročno održavanje ove kulturne baštine u skladu sa standardima UNESCO-a, poručili su iz Demokratske alternative (DA).

Ovim bi se, prema njihovim riječima, omogućila efikasna kontrola nad radovima, očuvanje istorijskog integriteta i promocija kulturnog turizma u Kotoru.

- Preduzeće bi bilo zaduženo za svakodnevno održavanje bedema, uključujući čišćenje, redovno obnavljanje oštećenja, te osiguranje sigurnosti posjetilaca. Specijalizovana stručna služba u okviru preduzeća sarađivala bi sa konzervatorima i međunarodnim ekspertima kako bi sve intervencije na bedemima bile u skladu sa strogim pravilima UNESCO-a, osiguravajući očuvanje autentičnosti i istorijske vrijednosti, naveli su u saopštenju DA.

Preduzeće bi bilo, kako su pojasnili, zaduženo za organizaciju turističkih programa, kao što su vođene ture, događaji i promocije koji bi privukli turiste i pružili edukaciju o značaju bedema, njihovoj istoriji i ulozi u kulturnom nasleđu Kotora.

- Uz održavanje i restauraciju, preduzeće bi razvijalo planove za dugoročnu zaštitu bedema od šteta uzrokovanih erozijom, klimatskim promjenama i drugim prirodnim faktorima. Bedemi Kotora su ključna turistička atrakcija. Preduzeće bi generisalo prihod putem naplate ulaznica, organizovanih tura, suvenira, ali i specijalnih kulturnih manifestacija i događaja koji bi se odvijali na bedemima, dodali su iz DA.

Pored sopstvenih prihoda, iz DA navode da preduzeće bi konkurisalo za sredstva iz fondova EU, UNESCO grantova, kao i nacionalnih i lokalnih budžetskih izvora za obnovu i očuvanje kulturne baštine.

Demokratska alternativa: Nizom mjera značajno povećati korišćenje javnog prevoza u Kotoru

- Preduzeće bi razvijalo partnerstva sa privatnim sektorom kako bi se obezbijedila dodatna sredstva za obnovu, unaprjeđenje turističkih sadržaja i promovisanje bedema kao jedne od ključnih atrakcija Kotora. Kreiranje događaja kao što su trke po bedemima, noćni obilazak, koncerti i izložbe na otvorenom, doprinijelo bi razvoju sportskog i kulturnog turizma u Kotoru, što bi dodatno povećalo prihode preduzeća, poručili su iz DA.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
26. septembar 2024 16:42