ANA ĐELEVIĆ / - "ZA BOLJU PODGORICU"
19/09/2024 u 18:05 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Đelević: Otvorićemo Muzej Titograda i Muzej Uroša Toškovića

Kandidatkinja za odbornicu liste "Jakov Milatović - Za bolju Podgoricu!" Ana Đelević saopštila je da će oni po preuzimanju vlasti u Podgorici otvoriti Muzej Titograda i to u kući narodnog heroja Blaža Jovanovića, koju je njegova porodica ustupila Glavnom gradu.

- Decenijama zapuštena kuća Blaža Jovanovića koja se nalazi gotovo u ruiniranom stanju na Veljem Brdu će postati Muzej Titograda. Postavke u njemu obuhvataće period od 1945. do 1991. godine, a sadržaće brojne kulturne, istorijske i arhitektonske materijale- istakla je Đelević.

Đelević je podsjetila da smo dužni da znamo puno o tom periodu, kao i o Blažu Jovanoviću, prvom crnogorskom predsjedniku Vlade nakon Drugog svjetskog rata.

Ona dodaje da su svi Podgoričani duboko cijenili Blaža Jovanovića, njemu išli da se požale na nepravdu, a on bi svakog saslušao i pomogao, blagonaklon i blizak.

Potvrđeno 13 izbornih lista: Za odbornike 714 kandidata

Đelević je kazala da ga stari pamte kao markantnu ličnost koja je svakodnevno prolazila laganom šetnjom kroz Staru Varoš do Brijega od Morače, dodajući kako to obično biva i pomalo mitskog, vezano za njegovo bijelo odijelo i šešir širokog oboda i da je u sjećanju ostao kao naročito samilostan za podgoričku (tada titogradsku) sirotinju. 

- Potomstvo odaje svakome onu počast koja mu pripada, prije ili kasnije, a u ovu kuću će se ubrzo useliti svjedočanstva o decenijama ubrzanog razvoja našeg grada nakon Petomajskog bombardovanja 1944. godine. Naša je obaveza da mladim naraštajima dočaramo istoriju Glavnog grada jer je besmrtnost upravo u sjećanju drugih, u djelu koje ostavljamo. Takođe, Muzej Titograda postaće i nezaobilazan dio turističke ponude Podgorice- poručila je Đelević.

- Naša gradska uprava, sa Lukom Rakčevićem na čelu, ima plan za još jedan muzej kojim će odati počast djelu našeg istaknutog umjetnika, Uroša Toškovića. Podsjećanja radi, ovaj neobičan stvaralac, ekscentričan i izgledom i ponašanjem, stvorio je zaseban identitet kroz pristup umjetnosti. U izrazu nihilista, tako je i predstavljao viđenje stvarnosti. Osoben u svemu, ovaj asketa je živio u Parizu od 1956. do 1979. u društvu filozofa i slikara. Širio je znanja od Njujorka, preko Kalkute, do Trsta. Brojni kolekcionari su bili zainteresovani za njegova djela, ali on sâm nije želio pogodnosti savremenog svijeta, često jedva preživljavajući. Rođen u kamenu na Pelevom brijegu, ničeovski živjeći umjetnost da ne bi umro od istine, život je završio na kamenoj plaži u Baru- kazala je Đelević.

Đelević je istakla i da je uvjerena da će se hiljade posjetilaca zaustavljati u blizini odmorišta na auto-putu "Princeza Ksenija" kako bi u rodnom mjestu Uroša Toškovića, Pelevom Brijegu, uživali u njegovom potpisu civilizacije.

- Ostalo je svega još 10 dana do izbora u Podgorici, pozivam sve moje sugrađanke i sugrađane da slobodno izađu na izbore i glasaju broj 10 kako bi zajedničkim snagama realizovali ove i brojne druge projekte koji će učinjeti Podgoricu boljim mjestom za život svih nas- zaključila je Đelević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 18:06