Ilustracija / Instagram
22/08/2024 u 13:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

DPS Budva: Komunalno preduzeće od metropole turuzma napravilo “metropolu smeća”

Ove godine, Budva, koja se nekada ponosila svojom čistoćom i turističkom ponudom, suočava se s ozbiljnim problemima koji su od nje napravile "metropolu smeća", kazali su iz Opštinskog odbora DPS Budva.

- Komunalno preduzeće Budva, zaduženo za održavanje javne higijene, nikada nije bilo u gorem stanju. Nepostojanje odgovarajuće strategije i planiranja rezultiralo je time da se grad ove godine suočava s neviđenim nivoom nečistoće. Dok se situacija na terenu iz dana u dan pogoršava, mnogi šefovi komunalnog preduzeća uživaju na svojim odmorima - kazali su iz OO DPS Budva.

Ističu da ovaj vid neodgovornog ponašanja dodatno doprinosi problemu, jer je "jasno da nema adekvatnog nadzora i upravljanja u kritičnim trenucima".

- Takođe, ozbiljan problem predstavlja nepostojanje koordinacionog tijela za turizam koje bi moglo pomoći u prevazilaženju ovih problema. Uz to, veliki broj nelegalnih lokacija koje niču bez ikakvog reda i plana dodatno komplicira situaciju. Sve ovo upućuje na moguće postojanje korupcije unutar preduzeća, koja doprinosi haotičnom stanju u gradu. Na sve to, odgovor iz komunalnog preduzeća samo dodatno produbljuje problem, pored očajničkih poteza kada su smeće ostavljali direktno u dvorištu preduzeća, uprava nastavlja sa istom neodgovornom praksom - ističu iz DPS-a Budva.

Smeće u metropoli turizma, ne pomažu ni upozorenja

Kako su istakli, umjesto da se suoče s krizom, nastavljaju da odlažu smeće, ovog puta ispod postrojenja za prečišćavanje voda, dodatno ugrožavajući ionako narušeno zdravlje i bezbjednost stanovništva. Po njima ovakvo ponašanje ne samo da pokazuje nebrigu, već i jasno ukazuje na ozbiljne propuste u vođenju i funkcionisanju preduzeća, ostavljajući građane u sve većoj opasnosti. 

- Rezultati su vidljivi, porast broja zaraženih od morbila, koronavirusa, kao i prisustvo bakterija u vodi, izaziva ozbiljnu zabrinutost među stanovništvom i nadležnim službama. Nedavna epidemija morbila, koja se širi zbog niske stope vakcinacije, dodatno komplikuje zdravstvenu situaciju u zemlji, dok novi talas koronavirusa nastavlja da opterećuje zdravstveni sistem. Pored ovih zdravstvenih izazova, otkrivena prisutnost bakterija u vodi uzrokuje dodatni rizik po zdravlje građana, čineći situaciju još složenijom i zahtijevajući hitne mjere na svim nivoima. Ove godine, Budva nije samo turistička destinacija, već je postala i simbol neodgovornosti i nesposobnosti upravljanja. Nažalost, umjesto da privlači turiste svojim čarima, Budva ih sada odbija svojom prljavštinom - navodi se u saopštenju Opštinskog odbora DPS Budva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 20:06