Gusinje / - PICASA
17/08/2024 u 10:00 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

DPS Gusinje: Partijsko zapošljavanje, manipulacije uoči lokalnih izbora

Kako se približavaju lokalni izbori u Gusinju sve više izlaze na vidjelo ozbiljne zloupotrebe u vezi s partijskim zapošljavanjem, koje je posebno intezivirano u lokalnoj samoupravi i njenim organima, tvrde u OO DPS Gusinje.

Kako navode u saoptenju, masovno zapošljavanje putem ugovora o djelu koristi se kao alat za sticanje političkih poena i osiguranje lojalnosti predstojećem izbornom procesu.

- Naime, mnogi od novozaposlenih putem ovih ugovora su u stvari “nevidljivi” radnici – koji ne dolaze na posao, a ipak redovno primaju platu. U Gusinju je aktuelna politička situacija takva da se ovih dana od pojedinih lokalnih funkcionera izvršne vlasti sprovode klasične zloupotrebe i kršenje svih zakonskih procedura koje se odnose na nezakonita zapošljavanja u toku izborne kampanje - ističe se u saopštenju.

U gusinjskom DPS-u tvrde da se pojedini lokalni funkcioneri ponašaju kao klasični lovci na ljude, koji targetiraju naše članove i simpatizere.

- Dakle, to znači da danas u Gusinju svako može da dobije ugovor o djelu na par mjeseci u zamjenu za podršku na izborima. Ovakva praksa nije nova, ali je sada postala očiglednija nego ikada. Manipulacija zapošljavanjem uoči izbora predstavlja direktan pokušaj da se utiče na izborni rezultat, osiguravajući glasače putem ekonomske zavisnosti. Na taj način, izbori postaju manje pitanje demokratskog izbora, a više pitanje kontrole resursa i lojalnosti -navodi se u ssaopštenju.

Posebno je alarmantno, dodaju se, to što ova praksa nije u izolaciji.

- Dok su neki zaposleni na osnovu partijskih ugovora, veliki je broj radnika u sistemu koji nemaju političku zaštitu – suočava se sa nesigurnošću i finansijskim poteškoćama. Kašnjenje plata u nekim resorima nije samo pitanje administrativnog propusta i finansijske (ne)stabilnosti, već odražava širu sliku korupcije i nedostatka odgovornosti u rukovođenju javnim resursima  naglašava se u saopštenju.

Kako kažu ove okolnosti stavljaju fokus na duboko ukorijenjene probleme na političkoj sceni u Gusinju, gdje partijsko zapošljavanje i politička lojalnost igraju ključnu ulogu u sticanju i održavanju vlasti.

- Kako se izborni dan približava, pitanje je hoće li ovakve prakse biti prepoznate i sankcionisane, ili će i dalje ostati nevidljive u očima onih koji bi trebali da osiguraju pravednost i transparentnost izbornog procesa - zaključuju u DPS Gusinje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
09. septembar 2024 03:13