Prostorije izborne komisije u Podgorici / - ARHIVA
06/09/2024 u 07:14 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Kandić: ODT da ispita zloupotrebu potpisa

Sve izborne liste za predstoјeće vanredne lokalne izbore zakazane za 29. septembar su potvrđene. Prema izbornom kalendaru očekuјe se žreb za redosled na glasačkom listiću.

Stevan Kandić, kandidat za odbornika koaliciјe Evropa sad - Demokrate, saopštio јe da јe tužilaštvu predao priјavu da se utvrdi ko јe, kako tvrdi, zloupotriјebio njegov potpis za podršku listi "Za bolju Podgoricu - Јakov Milatović". Predsјednik Izborne komisiјe Glavnog grada Vladimir Filipović kaže da oni upoređivanje predatih potpisa rade po matičnom broјu.

– Imamo pristup elektronskom biračkom spisku preko aplikacije MUP-a i radimo upoređivanje po matičnom broju između lista. Radimo upoređivanje potpisa unutar jedne liste ima li duplih potpisa, a potom i ima li duplih potpisa sa prethodno predatim listama. Ako jedna osoba da potpis za više od jedne liste, računa se potpis na onoj izbornoj listi koja je prva predata - rekao јe Filipović.

Stevan Kandić tvrdi da su njegovi lični podaci, matični i broј lične karte, zloupotriјebljeni. On јe istakao da će ODT-u podniјeti krivičnu priјavu protiv odgovornih lica zbog zloupotrebe. Informaciјu o zloupotrebi podataka, kako navodi Kandić, dobio јe putem mejla.

– Sa velikim razočaranjem moram da obavijestim da su moji lični podaci – JMBG i broj lične karte – zloupotrebljeni od strane izborne liste koju predvodi predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. Informacija da su moji lični podaci neovlašćeno korišćeni bez mog pristanka, a sve u svrhu podrške listi sa kojom nemam nikakvog dodira, predstavlja ozbiljno kršenje mojih građanskih prava – rekao je Kandić.

Kandić: Moji lični podaci su zloupotrijebljeni za listu Jakova Milatovića

Kandić naglašava da je potpis podrške listi "Evropa sad - Demokrate - još jače - prof. dr Saša Mujović" prvi i jedini potpis podrške političkoj partiji/listi koji je dao od sticanja punoljetstva.

– Uvijek sam se zalagao za transparentnost i poštovanje zakona, a ovo što se dogodilo pokazuje spremnost određenih aktera da zloupotrijebljavaju i ugrožavaju kredibilitet izbornog procesa, kao i osnovna prava svakog pojedinca. Posebno mi je žao što je moj potpis zloupotrebljen od strane liste koju vodi osoba za koju sam glasao u oba kruga predsjedničkih izbora, vjerujući da predstavlja promjene koje su našoj zemlji potrebne, a koje podrazumijevaju i odsustvo zloupotreba izbornog procesa. Zbog toga sam odlučio da Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici podnesem krivičnu prijavu protiv odgovornih lica za ovu zloupotrebu. Očekujem da nadležni organi istraže ovaj slučaj i sankcionišu sve koji su omogućili ili učestvovali u nezakonitom korišćenju mojih podataka – naveo je Kandić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
15. septembar 2024 21:02