Mirza Knić / -ALEKSANDAR JAREDIC
10/09/2024 u 16:56 h
Andrijana DabanovićAndrijana Dabanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Krnić: Intervjue za imenovanje direktora da posmatraju NVO

Glavnom gradu je neophodna uprava koja će umjesto partijskog štititi javni interes, a to ćemo ostvariti tako što bi na odgovorne pozicije u lokalnoj upravi biti imenovani najkompetentniji kadrovi, saopštio je Mirza Krnić, kandidat za odbornika sa liste "Ovako više ne može - Srđan Perić" Pokreta Preorket

Krnić kaže da je njihov plan da svi intervjui za imenovanje rukovodilaca lokalnih preduzeća i starješina organa lokalne uprave budu otvoreni i za posmatrače iz nevladinih organizacija.

– Zatim da se svi članovi odbora direktora lokalnih preduzeća, čiji je osnivač Glavni grad, imenuju na osnovu transparentnog javnog poziva, nakon koga bi bili sprovedeni intervjui od strane stručne i nezavisne komisije. Da ne bi bilo manipulacija ugovorima o djelu, radu ili o privremenim i povremenim poslovima, spisak angažovanih u svim organima lokalne uprave, javnim službama i lokalnim preduzećima, treba da bude javno dostupan na sajtu Glavnog grada, organa ili službe - kazao je Krnić.

Krnić dodaje da sve diplome o stručnoj spremi imenovanih lica u organima lokalne uprave, javnim službama i preduzećima moraju biti javno dostupne, uz poštovanje i zaštitu ličnih podataka.

– Time se zalažemo za sistem koji će biti zaštićen od političkog uticaja i korupcije, kroz transparentne i pravedne javne konkurse. Gotovo sve prethodne vlasti tretirale su lokalnu upravu, a naročito preduzeća, kao partijski plijen umjesto kao servis u službi građana. Brojna imenovanja su realizovana u cilju ispunjenja partijskih kvota, pri čemu su na mnoge odgovorne funkcije postavljani nestručni kadrovi. Postupci za zasnivanje radnog odnosa i angažovanje lica po osnovu različitih ugovora su često netransparentni, što za posljedicu ima kontinuirani i u mnogim slučajevima neopravdan rast broja zaposlenih, a ujedno i manjak efikasnosti i produktivnosti - naveo je Krnić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. septembar 2024 07:33