Ljiljana Lutovac / SNP
23/08/2024 u 16:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Lutovac: Olakšati legalizaciju objekata i pružiti pomoć građanima

Na osnovu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, koji propisuje obaveze vlasnika bespravnih objekata na godišnju naknadu za korišćenje prostora, smatramo da je neophodno detaljnije razmotriti mogućnosti za pružanje dodatne pomoći građanima i time im olakšati legalizaciju objekata i smanjiti socio-ekonomske nejednakosti među našim građanima, kazala je Ljiljana Lutovac, potpredsjednica OO SNP Podgorica.

Kako je kazala Lutovac, ta partija predložiće da lokalna samouprava preduzme korake koji bi mogli uključivati izmjene zakona ili donošenje novih odluka na lokalnom nivou.

- Mislim da je neophodno uvođenje subvencija za plaćanje godišnje naknade za vlasnike bespravnih objekata koji su u socio-ekonomski ugroženim kategorijama, kao što su osobe s niskim prihodima, penzioneri i porodice s više djece. Pogodnosti takvog pristupa su zapravo smanjenje finansijskog opterećenja za najugroženije građane, čime se omogućava lakša legalizacija objekata i smanjenje socio-ekonomske nejednakosti - dodala je Lutovac.

Potpredsjednica OO SNP Podgorica istakla je da žele da naglase važnost ovih mjera u kontekstu članova zakona koji predviđaju uklanjanje bespravnih objekata koji nisu legalizovani.

- U slučajevima kad bi odluka mogla dovesti do uklanjanja objekata koji predstavljaju osnovno stanovanje za porodice, jedinice lokalne samouprave su dužne da obezbijede alternativni smještaj za pogođene građane. Međutim, kako bi se izbjegli dodatni troškovi za državu i lokalne vlasti, koji su povezani s obezbjeđivanjem alternativnog smještaja, smatramo da je primjena gore navedenih mjera još važnija. Njihovim sprovođenjem, broj objekata za uklanjanje bi bio znatno smanjen, čime bi se smanjili i troškovi za obezbjeđivanje alternativnog smještaja - poručila je Lutovac.

Božović: SNP najizvjesnije samostalno na izbore u Podgorici

Iz OO SNP Podgorica pozivaju nadležne organe, posebno jedinice lokalne samouprave, da ozbiljno razmotre ove predloge u cilju zaštite prava građana i smanjenja socijalnih i ekonomskih posljedica.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
12. septembar 2024 19:17