Ljiljana Lutovac / - SNP
03/06/2023 u 12:43 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Lutovac: Ugovor o radu za stalne sezonske poslove na neodređeno vrijeme

Upravo je Hrvatska od 1. januara ove godine uvela ovakvo zakonsko rješenje, jer, slično Crnoj Gori, godinama kuburi sa nedostatkom sezonske radne snage, istakla je Ljiljana Lutovac, kandidatkinja za poslanicu SNP-Demos-Za tebe

Crna Gora vapi za sezonskim radnicima, a taj hronični problem posebno je aktuelan uoči ljetnje turističke sezone.

Svjesni činjenice da nedostatak radne snage predstavlja gorući problem, SNP insistira na izmjenama i dopunama Zakona o radu u dijelu koji se odnosi na djelatnosti sezonskog karaktera, na način što predlažemo da se Ugovor za stalne sezonske poslove može sklopiti i na neodređeno vrijeme, saopštila je Ljiljana Lutovac, kandidatkinja za poslanicu SNP-Demos-Za tebe.

- Smatramo da je ova zakonska izmjena u funkciji dodatne motivacije domaće radne snage da ljeto provede na crnogorskoj obali, jer smo svjedoci da trenutno ili nisu dovoljno zainteresovani za tu opciju ili traže posao u nekim drugim turističkim destinacijama - navodi Lutovac.

Ističe da bi uvođenje kategorije stalni sezonski radnik ublažio problem nedostatka kadrova, jer bi se nezaposlene osobe motivisale da se prekvalifikuju i imaju sigurno stalno sezonsko zaposlenje i primanja tokom cijele godine u skladu sa pozitivnim iskustvima zemalja Evropske unije.

- Upravo je Hrvatska od 1. januara ove godine uvela ovakvo zakonsko rješenje, jer, slično Crnoj Gori, godinama kuburi sa nedostatkom sezonske radne snage.

Podsjećamo, godišnje legalni radni odnos u Crnoj Gori zasnuje oko 20 hiljada stranih državljana, većinom tokom turističke sezone. To je oko deset odsto od ukupnog broja zaposlenih u Crnoj Gori.

Zato samo stvaranjem povoljnijeg poslovnog ambijenta i poboljšanjem kvaliteta uslova rada možemo stimulisati domaću radnu snagu da se aktivnije uključi na tržište rada, što donosi višestruku korist za sve u Crnoj Gori. Za nova radna mjesta, ZA TEBE i za Crnu Goru - kazala je Lutovac.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 23:34