/ - FOTO: MINISTARSTVO ZDRAVLJA
23/06/2023 u 20:17 h
Gordana BojanićGordana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šćekić: Ima neformalnih razgovora sa Evropom sad, u Vladi da budu pobjednici od 30. avgusta

On je rekao da je partija kojoj pripada "prošla pakao", ali da su zadovoljni izbornim rezulatatom

Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP) ima neformalne kontakte sa Pokretom Evropa sad (PES), kazao je ministar zdravlja i potpredsjednik SNP-a Dragoslav Šćekić gostujući u emisiji "Okvir" na RTCG.

- Kada razgovori budu zvanični javnost će biti upoznata. Želimo stabilnu vladu, siguran sam da ćemo doprinijeti podizanju nivoa odgovornisti i stabilnosti- kazao je Šćekić.

On je rekao da je partija kojoj pripada "prošla pakao", ali da su zadovoljni izbornim rezulatatom.

- Stvoren je narativ da SNP ne može preći cenzus, to je izazvalo određenu dilemu kod glasača, ljudi su mislili da je glas dat SNP-u prosut glas, što se pokazalo kao netačno. Usred toga što smo preživjeli moramo biti zadovoljni rezulatatom- kazao je Šćekić i dodao da je SNP-u nedostajalo 200 glasova za treći mandat, što je kako je ocijenio, pokazatelj da ta partija ima potencijala.

Pojasnio je da su se okolnosti na političkoj sceni promijenile te da je SNP podnio veliku žrtvu kako bi Crna Gora bila građanska država.

- Potpisali smo sporazum sa manjinama, predstavljali su nas kao izdajnike, a sada kada se govori o novoj Vladi svako želi da u njoj budu manjine. To govori o iskrenom pristupu- kazao je Šćekić.

Prema njegovim riječima svaki pokušaj eliminacije SNP-a iz političkog djelovanja praviće nedostatak na političkoj sceni.

- Bez jedne partije koja je 25 godina vodila građansku politiku, prosto se ne može na kvalitetan način funkcionisati. Niko ne može da spori da smo dali veliki doprinos promjeni režima, koliko smo samo političkih konstituenata iznjedrili- rekao je Šćekić i dodao da su toj partiji interesi građana i budućnost države na prvom mjestu.

Odgovarajući na pitanje koga bi najprije željeli da vide u vladi, rekao da je da smatra da bi trebalo da uz subjekte 43. vlade trebaju da budu i oni od 30. avgusta.

- I oni koji su na fonu toga što je sad potrebno - na evropskom putu i borbi protiv korupcije. Te partije bi trebalo da budu dio buduće vlade. One koje ne mogu da budu dio vlade su one koje su tokom prethodnog perioda nanijele veliku štetu državi - poručio je Šćekić.


- Moramo vratiti odgovornost, poštovanje prema ljudima, politika je otišla predaleko, izgubili smo osjećaj za one koji su davali doprinos pa čak i svoje živote založili- rekao je Šćekić i pojasnio da prvenstveno misli na GP URA koja je, kako je rekao, dala veliki doprinos u borbi protiv kriminala i korupcije.

Šćekić smatra da "treba spustiti loptu" i ostaviti više prostora za komunikaciju. 

- Otvorite razgovore, ne treba ih nikome uskraćivati, moramo prevazići neke momente - poručio je on.

Ministar je kazao da zdravstveni sistem ne smije zavisiti od sezone i da mora imati stabilana finansiranja.

- Ukidanje zdravstvenog osiguranja je ozbiljna odluka i sugerisao sam da može da dođe do određenih problema. Mi moramo da razmisljamo dugiročno, sredstva koja se opredjeljuju za zdravstveni sistem ne smiju da zavise od volje ministra ili Vlade, moramo da imamo sigurnost. Svuda može da se sačeka, ali kada su u pitanju pacijenti, tu nema čekanja- rekao je on.



Govoreći o mogućem ukidanju doprinosa za Fond PIO ministar je kazao da je bolje ono što je sigurno, nego nešto što možemo da imamo, a da nam bude ugroženo.

Kada je riječ o odlasku ljekara, ministar je kazao da nije etički i moralno napuštati javni zdravstveni sistem gdje su sticali iskustvo, ali da je to njihov izbor. 

- Da li neki ljekari imaju fiktivno svoje klinike ili poliklinike, da li svjesno urušavan javni sistem, a jačan privatni, neka građani sude. Nije logično da isti ljekari efikasno pružaju zdravstvenu zaštitu na dva mjesta - kazao je on.

Ministar je kazao da je neko namjestio da se usluge koje može da pruža KCCG pružaju u privatnoj zdravstvenoj ustanovi Kodra.

- Zaustavljen je odliv 20 miliona eura. Građani ne ispaštaju zbog toga što je Kodra isključena iz sistema- rekao je Šćekić i dodao da su mnoga preduzeća uništena neodgovornim ponašanjem.

- Gdje to može privatno da bude jače od državnog? Ovi koji pričaju protiv zdravstvenog sistema su oni kojima ne odgovara jačanje sistema- poručio je ministar.
 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
07. maj 2024 04:14