DPS / - DPS
04/05/2024 u 18:48 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DPS: Spajić nije iznio precizan stav o Srebrenici, izjava Šćekića može se tumačiti kao zvaničan stav Vlade

Danas je javnost još jednom imala priliku da se uvjeri u kom pravcu ide zvanična državna politika Vlade Crne Gore i to kroz izjavu potpredsjednika Dragoslava Šćekića koji je saopštio da će glasati protiv toga da Crna Gora u UN podrži rezoluciju o Srebrenici, saopšteno je iz DPS-a.

- Budući da premijer Spajić još uvijek nije iznio precizan stav o ovom pitanju, jasno je da se ova izjava može tumačiti kao zvaničan stav aktuelne Vlade Crne Gore, navode iz Demokratske partije socijalista. 

Šćekić: Crna Gora ne treba da podrži rezoluciјu o Srebrenici u UN

Pozvali su Spajića "da se konačno odredi naspram skandalozne izjave potpredsjednika Vlade Šćekića i da kaže da li i on smatra da ne treba „otvarati teme koje su iza nas“ i da li i on smatra „da Crna Gora treba da ima dobre odnose sa svima u regionu“, te da li je i on, kao njegov potpredsjednik, "iznenađen da se u Ujednjenim nacijama ili bilo gdje otvara tema Srebrenice“?"

- Krajnje je vrijeme da nam kažete da li je ćutanje o Srebrenici nedostatak političke hrabrosti da saopštite svoj stav ili iza toga stoji strah da se to ne protumači kao otkazivanje poslušnosti vašim finansijerima i političkim starješinama. Predsjedniče Vlade Spajiću, potpredsjedniče Šćekiću, pomoći ćemo vam: u Srebrenici se jeste dogodio genocid. To je rekao sud u Hagu i Međunarodni suda pravde koji je presudio da su vojska i policija RS izvršioci genocida. No, uprkos svim činjenicama i dokazima svakodnevno u javnom prostoru,  godinama unazad, slušamo skandalozne izjave. One su do nedavno dolazile od zvaničnika drugih država, danas one dolaze od zvaničnika naše države, navode iz DPS-a.

Nič: Crna Gora će podržati Rezoluciju o Srebrenici UN, ali je neće sponzorisati

Kako dodaju, podaci haškog Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove navode da je u Srebrenici bilo oko 8.000 žrtava, dok je 30.000 žena i djece prisilno premješteno.

- U sudskim procesima za Srebrenicu, utvrđeno je da su žrtve bili civili ili ratni zarobljenici. Dokazni materijal pokazuje da većina žrtava nije ubijena u borbi već tokom masovnih pogubljenja, te da su u masovnim grobnicama pronađeni povezi za oči, te materijal za vezanje ruku. Presude Haškog i domaćih sudova su za genocid proglašavale krivim pojedince, a ne kolektive, države ili entitete, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 09:07