Snežana Babović / -ALEKSANDAR JAREDIC
16/09/2024 u 17:25 h
Nataša SpaićNataša Spaić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Snežana Babović: Borićemo se za socijalnu zaštitu

Misija Preokreta je da se socijalna zaštita u Glavnom gradu razvija u skladu sa stvarnim potrebama građana i građanki, pružajući im sigurnost, podršku i kvalitetne usluge koje zaslužuju, zbog čega ćemo se zalagati za unapređenje rada Sekretarijata za socijalno staranje, saopštila je Snežana Babović, kandidatkinja za odbornicu na listi Preokret - Ovako više ne može - Srđan Perić.

– Od početka mandata Skupštine Glavnog grada sprovodićemo program koji obuhvataju socijalnu i dječiju zaštitu, rodnu ravnopravnost, prava romske i egipćanske zajednice, žrtava nasilja i LGBT populacije – navela je Babović. 

Babović dodaje da će insistirati da Sekretarijat definiše prioritetne oblasti i obezbijedi adekvatna sredstva za usluge koje su od ključnog značaja za građane, uz neophodnu podršku države u obezbjeđivanju finansijskih resursa za realizaciju ovih usluga.

– Poseban fokus stavićemo na podršku žrtvama porodičnog nasilja, osobama sa narušenim partnerskim i porodičnim odnosima, kao i djeci sa devijantnim ponašanjem. Kuća zdravlja ima značajne kapacitete koji nisu dovoljno iskorišćeni. Preokret će se zalagati da se ovi kapaciteti iskoriste na najbolji mogući način, uz unapređenje postojećih programa i kreiranje novih, u saradnji sa nevladinim organizacijama koje posjeduju potrebnu ekspertizu u ovoj oblasti – smatra Babović. 

S obzirom na porast nasilja u porodici, navodi Babović, uključujući slučajeve femicida i devijantnog ponašanja maloljetnika, neophodno je da se pažnja usmjeri na prevenciju i pružanje podrške žrtvama nasilja.

– Smatramo da je saradnja sa domaćim nevladinim organizacijama, koje imaju relevantna znanja i programe, daleko isplativija i kvalitetnija opcija nego angažovanje skupih eksperata. Zalagaćemo se za proširenje programa socijalnog stanovanja, kako bi on postao dostupan i žrtvama nasilja u porodici i da imaju plan da se dio stanova u vlasništvu Glavnog grada, koji trenutno nisu u upotrebi, ustupi na korišćenje žrtvama koje su zaposlene i mogu samostalno da se izdržavaju – poručuje Babović. 

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 17:26